COMMISSIE-VAN RIJN

Vrouwen waren 'loslopend wild' en 'prooi' op redactie NOS Sport

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Vrouwen waren 'loslopend wild' en 'prooi' op redactie NOS Sport
RTL

Op de redactie van NOS Sport hebben veel medewerkers vormen van seksuele intimidatie meegemaakt of gezien. Vrouwen werden gezien als 'loslopend wild' en voelden zich een 'prooi', zo staat in het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. Een vragenlijst van de commissie is ingevuld door 96 medewerkers van NOS Sport, 185 van NOS Nieuws en 156 van overige onderdelen van de NOS, zoals ICT en evenementen van de omroep. Ook meldden 33 mensen zich die wilden vertellen over hun ervaringen, waarvan 17 over NOS Sport.

Het merendeel van de ondervraagden bij NOS Sport, 85 procent, zag of maakte vormen van pesten, intimidatie, seksisme en discriminatie mee. Bij NOS Nieuws is dat aandeel 84 procent. Bij NOS Sport zijn echter vaker voorbeelden gegeven van 'aanhoudende verzoeken van collega's voor intiem of seksueel contact, die in de ogen van gesprekspartners ongepast waren'. 

Bij beide afdelingen zou er ook sprake zijn geweest van ongewenst fysiek contact en '(geheime) intieme relaties op de werkvloer tussen (in)formeel leidinggevenden en ondergeschikten'. De vermeende relaties hadden volgens de respondenten ook gevolgen voor anderen, zoals onder meer 'ongelijkheid op de werkvloer'.

Commissie: 1484 medewerkers NPO getuige van grensoverschrijdend gedrag
Lees ook

Commissie: 1484 medewerkers NPO getuige van grensoverschrijdend gedrag

Vrouwen die op beide afdelingen niet ingingen op seksuele avances of seksueel contact hebben afgebroken, zouden daarnaast zijn weggepest. Ook pestgedrag zou vaak zijn gezien of ervaren op de redacties. Zo geeft 23 procent van NOS Sport en 23 procent van NOS Nieuws aan discriminatie te hebben ervaren. Het zou vooral gaan om racisme, maar ook onder meer homofobie werd genoemd.

Volgens de ondervraagde medewerkers zijn er diverse meldingen gedaan, maar zijn ze ontevreden over de opvolging daarvan. De directie heeft in gesprekken met de commissie aangegeven dat er voor 2022 geen klachten of meldingen zijn binnengekomen 'waarvan zij vonden: 'er is echt iets aan de hand''. Wel is er naar aanleiding van opmerkingen over de bestuursstijl bij NOS Sport gesproken met de hoofdredactie.

In het rapport worden geen specifieke namen genoemd, maar wel publiceerde de Volkskrant vorig jaar een artikel over wangedrag bij NOS Sport. Presentator Tom Egbers werd daarin genoemd en zou een vrouw met wie hij een affaire had gehad, hebben geïntimideerd en gepest. Tom heeft hiervoor spijt betuigd en stopte 'in goed overleg' met zijn werk.

De directie van de NOS 'herkent en erkent' de verhalen over wangedrag die naar voren zijn gekomen in het rapport. "We herkennen de vormen van grensoverschrijdend gedrag die de Commissie-Van Rijn bij de NOS heeft geconstateerd. We erkennen ze ook", laat de directie weten aan het ANP. "Dezelfde problematiek hebben we gezien in onze eigen inventarisatie bij NOS Sport (van begin 2023) en het daaropvolgende externe onafhankelijke cultuuronderzoek dat we bij de hele NOS hebben laten doen. Die lieten zien dat ons werk te doen staat op het gebied van omgangsvormen en leiderschap. De uitkomsten van de commissie Van Rijn onderstrepen dat."

 

De directie noemt het 'pijnlijk' dat het niet voldoende is gelukt een 'veilige en sociale werkgever' te zijn. "We moeten hierover intern verder in gesprek."

Volgens de directie zijn er na de uitkomsten van het eigen onderzoek al 'serieuze stappen' gezet 'richting een cultuurverandering en het creëren van een veiliger werkomgeving'. Met de uitkomsten van het rapport wordt gekeken of de aanpak voldoende is. "De commissie vraagt ook aandacht voor nazorg. Ook daar gaan we op korte termijn vorm aan geven. Dit onderwerp is de komende tijd, naast onze journalistieke taak, het hoofdthema bij de NOS."

Lees meer over
Tom EgbersNPONOS