Soms geluk en soms verdriet

De hoogte- en dieptepunten van het afgelopen GTST-seizoen

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Jasper SuykDe hoogte- en dieptepunten van het afgelopen GTST-seizoen
RTL

In negen maanden tijd kan er - zeker in Meerdijk - een hoop gebeuren. 'Goede Tijden, Slechte Tijden' heeft zijn naam dit seizoen weer eer aangedaan. We blikken terug op de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen reeks, voor we de hartverscheurende zomercliffhanger te verwerken krijgen.

Komende donderdag kunnen Videoland-kijkers de emotionele zomercliff al zien. RTL 4-kijkers moeten nog even geduld hebben tot donderdag 30 mei. Wat ging er allemaal vooraf aan het beloofde dieptepunt waarmee fans de zomer in zullen gaan? Laten we met al het goede nieuws beginnen.

Goede tijden

Huwelijksaanzoek van Luuk

Het 34e seizoen van GTST begon met de nasleep van de vreselijke kettingbotsing na Henk en Laura's bruiloft. Toch kwam daar, in een ambulance, ook iets moois uit: Luuk (Kees Boot) vroeg Linda (Babette van Veen) ten huwelijk en zij zei volmondig ja. Helaas is hun relatie na een ruzie voor het altaar gestrand, maar we houden het graag eerst nog even positief.

Reddende engel Elisa 

Meerdijk blijkt met Elisa (Jasmine Sendar) een reddende engel in het dorp te hebben verwelkomd. De fysiotherapeute schoot niet alleen Julian, maar ook Stefano te hulp in zijn revalidatie na de kettingbotsing. Vervolgens wist ze Julian (Cas Jansen) weer gelukkig in de liefde te maken na het vertrek van Saskia (Tamara Brinkman).

Kijkers GTST verdeeld over nieuwe soapromance
Lees ook

Kijkers GTST verdeeld over nieuwe soapromance

Marwans terugkeer en Tamara's entree

Na ruim een half jaar afwezigheid dook Marwan (Hassan Slaby) weer op in De Rozenboom. Met zijn terugkeer zagen de scriptschrijvers kans om weer een nieuwe liefdesaffaire in te slaan. En zo geschiedde, met de getrouwde Tamara (Ortál Vriend), die ook nog eens zijn baas is. Kiest ze voor de cliffhanger nog voor Marwan? Of staat de geheime geliefden nog een groot drama te wachten?

Miljuschka in GTST

Een bekend RTL Boulevard-gezicht in Meerdijk: 'onze' Miljuschka Witzenhausen kwam Henk (Johnny Kraaijkamp jr.) met kerst te hulp schieten in de keuken. Als het aan Miljuschka ligt, was dat niet haar laatste bezoek aan het soapdorp: 

Richard a.k.a. Bennie is back

Dat de soapschurk weer voet zette in Meerdijk scharen sommigen wellicht onder 'slechte tijden', maar laten we eerlijk zijn: de terugkeer van Richard van Nooten (Edwin Jonker) zorgt wel voor heerlijk wat reuring en toch wel het grootste schandaal van dit seizoen. Namelijk zijn vrijpartij met Shanti (Bertrie Wierenga), die nu mogelijk zwanger is van zijn kind en niet dat van partner Rik (Ferri Somogyi). 

Ludo uit z'n comfortzone 

Menig GTST-collega droomt ervan om één dag in de schoenen te mogen staan van Erik de Vogel, die inmiddels al 29 jaar de godfather van Meerdijk mag spelen. Strak in pak, met een norse uitdrukking op het gezicht: de harde zakenman heeft een imago hoog te houden, maar kijkers smullen van de momenten waarop ze juist een heel andere kant van Ludo zien. Zoals met een hond, of een taart in z'n gezicht. Toch wel twee hoogtepunten uit het afgelopen seizoen.

Een zinderende wintercliffhanger 

GTST-fans werden het afgelopen jaar niet alleen getrakteerd op een spectaculaire zomercliffhanger, maar ook een bloedstollende wintercliffhanger met Bing (Everon Jackson Hooi) en publieksfavoriet Linda in de hoofdrol. We kijken nu al uit naar de ademstokker van dit najaar, als de makers er een traditie van willen gaan maken tenminste.

Nola's eerste soapromance

Kleintjes worden groot: met de komst van Troj (Mingus Claessen) wordt de allereerste liefdesverhaallijn van Nola (Noa Jacobus) ingeluid. De dochter van Nina (Marly van der Velden) is flink aan het puberen en bezorgt haar ouders daarmee flink wat kopzorgen, maar de scriptschrijvers een nieuwe weg om in te slaan. Het lijkt er alleen op dat er heel slecht nieuws over Nola komt rond de cliffhanger, waarover later in dit artikel meer. 

Gouden Televizier-Ring 

Even de fourth wall doorbreken met deze grote piek: Bertrie Wierenga, die inmiddels vijf jaar Shanti speelt, won afgelopen seizoen de Televizier-Ring Acteur. Ook een hoogtepunt:

Slechte tijden

Laura's achteruitgang

De gezondheid van Laura vormde een rode, hartverscheurende draad door het afgelopen GTST-seizoen. Sinds de diagnose parkinson gaat het slechter en slechter met de soapvedette. Richting of met de cliffhanger lijkt het helemaal mis te gaan tijdens haar verblijf op Curaçao, zo liet de maandtrailer voor mei al zien. Wordt dit het definitieve afscheid van Laura? 

De dwarslaesie van Stefano 

Stefano kwam er het allerslechtst vanaf na de huiveringwekkende kettingbotsing in de zomercliffhanger. Hij liep een dwarslaesie op en moest accepteren dat hij voor de rest van zijn leven halfzijdig verlamd zal zijn. Er volgde een loodzware revalidatie, die ook z'n tol eiste in z'n relatie met Merel (Sophie Bouquet). Ze wees hem af na een huwelijksaanzoek en Stefan belandde in zo'n diep dal dat hij niet meer verder wilde leven. Dat dieptepunt bereikte hij in een indrukwekkende aflevering van GTST op Tweede Kerstdag.

Denk je aan zelfdoding?

Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Saskia's vertrek

Ook in huize Verduyn waren het bewogen maanden. Het vertrek van Saskia, die voor de charmes van een Duitse arts viel en Julian voor hem verliet, zagen kijkers een geliefd personage vertrekken. Soapdochter Demi (Noa Zwan), die behandeld werd voor haar brandwonden door de nieuwe liefde van mams, vertrok eveneens uit Meerdijk.

De actrices verklaren hun vertrek: 

De dood van Billy de Palma 

Hoewel Billy al twee jaar niet te zien was in de soap, was de schrok groot toen onlangs het nieuws kwam dat de soapbitch overleden is. Er rezen een hoop vragen, die tot de cliffhanger aan toe een grote rol spelen in met name het leven van Shanti. Want was het een auto-ongeluk, of is Billy vermoord? Door wie? Of leeft ze misschien zelfs nog?

De breuk van Linda en Luuk

Het enige lichtpuntje in de eerste aflevering na de vorige zomercliffhanger kreeg een behoorlijk sombere uitkomst: Linda en Luuk zetten een streep door hun huwelijk na een tenenkrommende huwelijksceremonie. Tot het jawoord is het niet eens gekomen, want de twee belandden in hun zoveelste ruzie die dit keer niet uit te praten was. Het leidde uiteindelijk tot het (tijdelijke) vertrek van zowel Luuk als Linda. 

Het verdrietige vertrek van Jonathan

Met de exit van Jonathan, de buitenechtelijke zoon van Henk, zwaaide Meerdijk een graag geziene hunk uit. Dit gebeurde nadat hij zijn moeder, die de dramatische kettingbotsing veroorzaakte, dood aantrof in de gevangenis. Het was een ontzettend trieste en schokkende ontknoping van die verhaallijn. 

Grote zorgen om Nola 

Het leven lijkt Nola toe te lachen, op enkele pittige discussies met haar ouders na dan. Maar er zijn inmiddels ook grote zorgen om de Sanders-telg. Na een theorie over dat haar eerste liefde Troj mogelijk een loverboy is, lijkt er iets veel ernstigers aan de hand te zijn. Fans houden rekening met schokkend gezondheidsnieuws, dat volgt na Nola's doktersbezoek vanwege plotselinge bloedneuzen en blauwe plekken. En dit kan betekenen dat niet alleen Laura, maar ook Nola een hartverscheurende hoofdrol speelt in de zomercliffhanger, waarvan RTL al beloofde dat 'een onverwachte aankondiging het hele dorp tot tranen zal roeren'. 

GTST is van maandag tot en met donderdag om 20.00 uur te zien bij RTL 4 en een week vooruit te kijken bij Videoland. 

Lees meer over
Jette van der MeijTamara BrinkmanJasmine SendarGTST