Rechtszaak nog niet zeker

Advocaat Joost Klein: 'Hij ontkent elk strafbaar feit'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAdvocaat Joost Klein: 'Hij ontkent elk strafbaar feit'
RTL

Joost Klein (26) ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten tijdens het Eurovisiesongfestival. Dat zegt zijn advocaat Jan-Åke Fält tegen de Zweedse omroep SVT. Volgens de raadsman is er een voorlopige datum waarop de 'Europapa'-zanger zich mogelijk moet melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö, maar een woordvoerder van het OM laat aan RTL Boulevard weten dat een rechtszaak nog 'absoluut niet zeker' is.

"Hij voelt zich natuurlijk volledig radeloos door alles wat er is gebeurd"

"Om de voortvarendheid te bewaken wordt in Zweden een voorlopige datum gepland, maar er is pas zekerheid als een officier van justitie de zaak heeft beoordeeld", aldus de woordvoerder. "Het onderzoek ligt nog bij de politie en de zaak is nog helemaal niet voorgelegd aan de aanklager." 

De Nederlandse inzending van het Eurovisiesongfestival raakte tijdens het evenement betrokken bij een incident, waarbij hij iemand zou hebben bedreigd. De advocaat zegt daarover dat Joost de camera van een fotograaf had weggeduwd, maar dat de artiest ontkent deze persoon te hebben bedreigd. "Hij heeft misschien de camera aangeraakt", zegt Joosts advocaat Jan-Åke Fält tegen RTL Nieuws, "maar die is niet kapot. Hij heeft haar gevraagd om te stoppen met filmen."

'Joost Klein was bliksemafleider voor de EBU op het songfestival'
Lees ook

'Joost Klein was bliksemafleider voor de EBU op het songfestival'

Joost werd na het incident gediskwalificeerd en de Zweedse politie begon een onderzoek. Volgens Zweedse media is dat onderzoek nog niet klaar. Wel is er volgens Jan-Åke een voorlopige procesdatum vastgesteld voor begin juni. De advocaat zegt ook dat ze verzoeken om een aantal Nederlanders te horen. "Ik zie de kans op vrijspraak als goed."

Joost voelt zich volgens zijn advocaat 'verdrietig' door de hele situatie. "Hij voelt zich natuurlijk volledig radeloos door alles wat er is gebeurd", zegt zijn advocaat. "En terecht, want het is volledig uit zijn verband gerukt. Natuurlijk is hij verdrietig dat hij daardoor niet mocht meedoen aan het songfestival."

Joost werd gemist door andere landen op het songfestival. Graham Norton sprak zich over hem uit. De beelden daarvan bekijk je hieronder: 

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestivalJoost Klein in Malmö