Niet klein te krijgen

Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© Getty ImagesZweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein
RTL

Het lijkt er op dat het incident met Joost Klein (26) tijdens het Eurovisiesongfestival in Malmö met een sisser afloopt. Het Zweedse Openbaar Ministerie laat maandag weten dat het onderzoek naar het incident is afgesloten wegens een gebrek aan bewijs.

"Ik kan niet bewijzen dat de daad ernstige angst heeft veroorzaakt en dat de man in kwestie een dergelijke bedoeling had"

"Vandaag heb ik het onderzoek gesloten, omdat ik niet kan bewijzen dat de daad ernstige angst heeft veroorzaakt en dat de man in kwestie een dergelijke bedoeling had", zo laat hoofdaanklager Fredrik Jönsson weten in de Zweedse krant Aftonbladet.

Joost werd in mei gediskwalificeerd tijdens het songfestival, nadat hij volgens omroep AVROTROS 'een dreigende beweging' naar een vrouw had gemaakt. Ze zou Joost gefilmd hebben terwijl meermaals was afgesproken dat dit niet de bedoeling was. 

Cornald Maas herhaalt woorden na stoppen onderzoek Joost Klein: 'Disproportioneel'
Lees ook

Cornald Maas herhaalt woorden na stoppen onderzoek Joost Klein: 'Disproportioneel'

AVROTROS acht de kans klein dat ze komende editie opnieuw meedoen aan het Eurovisiesongfestival (zie onderstaande video). EBU, de Europese koepel die het festival organiseert, moet van de Nederlandse delegatie eerst een aantal veranderingen doorvoeren. 

In de verklaring staat: "Het Eurovisiesongfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij de organisatoren en alle deelnemende landen. Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het songfestival in beraad."

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestival