In de Malmölen

AVROTROS praat op korte termijn met EBU over 'brute' diskwalificatie Joost Klein

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAVROTROS praat op korte termijn met EBU over 'brute' diskwalificatie Joost Klein
RTL

AVROTROS gaat 'op korte termijn' met de European Broadcasting Union (EBU) in gesprek over het stopgezette onderzoek naar het songfestivalincident waar Joost Klein (26) in mei bij betrokken was. Dat meldt de omroep maandagmiddag, nadat eerder bekend werd dat het Zweedse OM het onderzoek heeft gestaakt door gebrek aan bewijs.

"Vanaf het begin hebben we gezegd dat deze diskwalificatie onnodig en disproportioneel was"

"Ook wij hebben zojuist vernomen dat het strafonderzoek tegen Joost Klein door het Zweedse OM is gestaakt omdat er geen bewijs is van strafbaar handelen", schrijft de AVROTROS in een statement. "Vanaf het begin hebben we gezegd dat deze diskwalificatie onnodig en disproportioneel was en dat blijkt het nu dus ook te zijn."

AVROTROS zegt 'hevig teleurgesteld' te zijn dat het Europapa-avontuur van Joost Klein en van heel Nederland 'op deze wijze bruut werd beëindigd'. De volgende stap is dus het gesprek tussen de omroep en EBU. Ook de NPO is aanwezig bij het gesprek.

Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein
Lees ook

Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein

In dat gesprek gaat het vooral om 'deze onterechte diskwalificatie'. "Ook zullen wij al onze overige bezwaren over de gang van zaken achter de schermen bij het songfestival bespreken die we eerder in een uitgebreide bezwaarbrief aan de EBU hebben verstuurd en die tot op heden onbeantwoord is gebleven. De insteek van AVROTROS is en blijft dat het songfestival gaat over artiesten en hun muzikale boodschap. Het woord is nu aan de EBU."

Joost werd gediskwalificeerd omdat hij betrokken was bij een geweldsincident op het Eurovisiesongfestival in mei dit jaar. De artiest zou een dreigende beweging hebben gemaakt naar een cameravrouw. De reden voor het stopzetten van het onderzoek is volgens het Zweedse om dat niet bewezen kan worden dat de actie tot 'ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had'.

Na zijn diskwalificatie heeft Joost zich niet vaak, maar wel stevig uitgelaten over het songfestival. Tijdens een optreden in Canada zei hij bijvoorbeeld: "Fuck Eurovision." Dat fragment bekijk je hieronder terug.

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestival