Joost mag het weten

Cornald Maas herhaalt woorden na stoppen onderzoek Joost Klein: 'Disproportioneel'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPCornald Maas herhaalt woorden na stoppen onderzoek Joost Klein: 'Disproportioneel'
RTL

Cornald Maas (62) noemde het besluit van de European Broadcasting Union (EBU) om Joost Klein (26) te diskwalificeren van het Eurovisiesongfestival in mei al 'disproportioneel'. Nu het Zweedse OM bekend heeft gemaakt dat het onderzoek naar het veelbesproken songfestivalincident is gesloten wegens gebrek aan bewijs, herhaalt Cornald die woorden nog een keer.

"Beslissing van de EBU tot diskwalificatie was, zeker op dat moment, disproportioneel"

'Zoals ik al eerder beweerde, nog los van dat er geen vervolging komt: beslissing van de EBU tot diskwalificatie was, zeker op dat moment, disproportioneel', schrijft Cornald in zijn bericht op X.

Aan RTL Boulevard laat Cornald weten: "Beslissing diskwalificatie valt niet terug te draaien, en dat daarmee de kans op een hoge klassering ons door de neus is geboord. Al heeft de EBU een eigen reglement: de zwaarste straf werd ingezet voor iets dat nog bewezen moest worden. Dat wordt ook gesteund door deze uitspraak van Zweedse OM. De EBU is nu aan zet: wat gaan ze doen om Nederland (enigszins) tegemoet te komen?

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein
Lees ook

Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein

Het ging om een incident waarbij Joost een dreigende beweging zou hebben gemaakt naar een cameravrouw. De reden voor het stopzetten van het onderzoek is volgens het Zweedse om dat niet bewezen kan worden dat de actie tot 'ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had'.

Joost was de eerste deelnemer in de geschiedenis van het songfestival die tijdens het evenement werd gediskwalificeerd. De EBU kreeg al veel kritiek op dat besluit, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. AVROTROS, de omroep die de Nederlandse inzending ieder jaar verzorgt, liet in juni weten dat de deelname van komend jaar nog niet zeker is.

Cornald, al jaren lang vaste commentator bij het songfestival, verscheen in mei woedend voor de camera na de diskwalificatie van Joost. Dat fragment bekijk je hieronder:

Lees meer over
Cornald MaasJoost KleinEurovisiesongfestival