Niet te filmen

Zweedse OM geeft duidelijkheid over beelden van songfestivalincident Joost Klein

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPZweedse OM geeft duidelijkheid over beelden van songfestivalincident Joost Klein
RTL

Eén van de belangrijkste vragen rondom het songfestivalincident waarbij Joost Klein (26) in mei dit jaar betrokken raakte, was: zijn er beelden van? Het Zweedse OM geeft daar maandag, na de bekendmaking dat het onderzoek tegen Joost is stopgezet wegens gebrek aan bewijs, duidelijkheid over aan RTL Boulevard.

"Er waren enkele korte video's van ongeveer 10 tot 15 seconden"

Joost werd tijdens het Eurovisiesongfestival als eerste kandidaat ooit gediskwalificeerd tijdens het evenement, omdat hij betrokken was bij een incident waarbij hij een dreigende beweging zou hebben gemaakt naar een cameravrouw. 

Daar zegt de Zweedse officier van justitie Fredrik Jönsson nu het volgende over: "Er waren enkele korte video's van ongeveer 10 tot 15 seconden. Op de beelden kun je niet echt dat incident zien. Je ziet alleen het begin ervan, maar het hele voorval zie je niet."

De Zweedse advocaat van Joost, Jan-Åke Fält, zegt tegen RTL Boulevard: "Er is een video en die heb ik gezien. Maar je ziet niet wat er is gebeurd. Je ziet niet dat de camera (van de medewerkster, red.) wordt geraakt, of dat de vrouw wordt geraakt."

Joost Klein 'ontzettend blij en opgelucht' dat onderzoek naar songfestivalincident is stopgezet
Lees ook

Joost Klein 'ontzettend blij en opgelucht' dat onderzoek naar songfestivalincident is stopgezet

Maandag maakte het Zweedse OM dus bekend het onderzoek te stoppen. De reden is dat niet bewezen kan worden dat de actie van Joost tot 'ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had'.

Meerdere partijen hebben al gereageerd op het nieuws. Joost zelf heeft gezegd 'ontzettend blij en opgelucht' te zijn dat het onderzoek is stopgezet. AVROTROS, de omroep die de Nederlandse inzending ieder jaar verzorgt, gaat binnenkort in gesprek met de European Broadcasting Union (EBU) over de hele kwestie. "Vanaf het begin hebben we gezegd dat deze diskwalificatie onnodig en disproportioneel was en dat blijkt het nu dus ook te zijn", aldus de omroep.

De AVROTROS weet niet of Nederland volgend jaar opnieuw meedoet aan het songfestival:

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestival