Songfestivallen en opstaan

Joost Klein 'ontzettend blij en opgelucht' dat onderzoek naar songfestivalincident is stopgezet

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP FotoJoost Klein 'ontzettend blij en opgelucht' dat onderzoek naar songfestivalincident is stopgezet
RTL

Dat het onderzoek van het Zweedse OM naar het beruchte songfestivalincident is afgebroken om gebrek aan bewijs, doet Joost Klein (26) goed. Tegenover het ANP laat de artiest weten dat hij 'ontzettend blij en opgelucht' is dat het onderzoek is gestopt.

"Eindelijk kunnen we het hardop zeggen: er is nooit een reden voor deze zaak geweest"

"De laatste paar maanden waren verschrikkelijk zwaar. Hoewel we graag overal ter wereld optreden, voelde het niet helemaal goed", aldus de manager van Joost. "We zijn, als team, ontzettend blij en opgelucht dat er nu een einde is gekomen aan deze onzekere periode. Eindelijk kunnen we het hardop zeggen: er is nooit een reden voor deze zaak geweest." 
 
De advocaat die Joost bijstond in deze zaak, laat aan RTL Boulevard weten: "We zijn uiteraard erg blij met het resultaat. Dit is wat wij vanaf het begin beweerden."
Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein
Lees ook

Zweedse OM stopt onderzoek naar songfestivalincident Joost Klein

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In mei van dit jaar werd Joost als eerste songfestivalkandidaat ooit gediskwalificeerd tijdens het evenement, omdat hij een dreigende beweging zou hebben gemaakt naar een cameravrouw. 
 
Maandag maakte het Zweedse OM bekend dat het onderzoek is stopgezet wegens gebrek aan bewijs. De reden voor het stopzetten van het onderzoek is dat niet bewezen kan worden dat de actie tot 'ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had'.

AVROTROS gaat 'op korte termijn' met de European Broadcasting Union (EBU) in gesprek over het stopgezette onderzoek naar het songfestivalincident.

"Ook wij hebben zojuist vernomen dat het strafonderzoek tegen Joost Klein door het Zweedse OM is gestaakt omdat er geen bewijs is van strafbaar handelen", schrijft de AVROTROS in een statement. "Vanaf het begin hebben we gezegd dat deze diskwalificatie onnodig en disproportioneel was en dat blijkt het nu dus ook te zijn."

AVROTROS zegt 'hevig teleurgesteld' te zijn dat het Europapa-avontuur van Joost Klein en van heel Nederland 'op deze wijze bruut werd beëindigd'. De volgende stap is dus het gesprek tussen de omroep en EBU.

Het is nog onduidelijk of Nederland volgend jaar meedoet aan de nieuwe editie van het Eurovisiesongfestival.

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestival