Geen andere Eurovisie

EBU blijft achter diskwalificatie Joost Klein op songfestival staan

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPEBU blijft achter diskwalificatie Joost Klein op songfestival staan
RTL

De European Broadcasting Union (EBU) blijft erbij dat het een juiste keuze was om Joost Klein (26) in mei dit jaar te diskwalificeren op het Eurovisiesongfestival. Dat meldt de EBU op haar website. Maandag maakte het Zweedse OM bekend dat het onderzoek naar Joost is stopgezet wegens gebrek aan bewijs.

"Dit was een onderzoek naar de vraag of er een strafbaar feit was gepleegd"

"Dit was een onderzoek naar de vraag of er een strafbaar feit was gepleegd en niet of de heer Klein zich ongepast had gedragen en de regels en procedures van het ESC had overtreden", aldus de EBU. "Deze nieuwe ontwikkeling heeft daarom geen invloed op ons besluit, waar wij volledig achterstaan."

De EBU benadrukt dat het besluit om Joost te diskwalificeren na een intern onderzoek is genomen 'in strikte overeenstemming met de regels en bestuursprocedures van het Eurovisiesongfestival'.

Joost Klein 'ontzettend blij en opgelucht' dat onderzoek naar songfestivalincident is stopgezet
Lees ook

Joost Klein 'ontzettend blij en opgelucht' dat onderzoek naar songfestivalincident is stopgezet

Maandag maakte het Zweedse OM bekend dat het onderzoek naar Joost is stopgezet wegens gebrek aan bewijs. De reden voor het stopzetten van het onderzoek is dat niet bewezen kan worden dat de actie tot 'ernstige angst heeft geleid of dat de man dergelijke bedoelingen had'.
 
In mei van dit jaar werd Joost als eerste songfestivalkandidaat ooit gediskwalificeerd tijdens het evenement, omdat hij een dreigende beweging zou hebben gemaakt naar een cameravrouw.

Na zijn diskwalificatie maakte Joost meerdere nieuwe nummers, waarvan een sterk verwees naar het songfestival-debacle. Meer daarover zie je in de video hieronder.

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestival