Europapart II

Cameravrouw overweegt vervolgstappen na stopzetten onderzoek Joost Klein

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP (archieffoto)Cameravrouw overweegt vervolgstappen na stopzetten onderzoek Joost Klein
RTL

De cameravrouw naar wie zanger Joost Klein (26) een dreigende beweging zou hebben gemaakt, overweegt het besluit van het Zweedse Openbaar Ministerie om het onderzoek naar de zaak te staken aan te vechten. Dat heeft haar advocaat Kristoffer Ståhl maandag aan het 'ANP' laten weten.

"Wat haar overkwam had zij niet verwacht en was zeer traumatiserend"

"Mijn cliënt is zeer bedroefd over het besluit en overweegt of zij het besluit wil aanvechten", zegt hij. "Zij kwam naar Malmö om haar werk te doen op een bijzondere plek waar muziek, inclusie en diversiteit centraal staan. Wat haar overkwam had zij niet verwacht en was zeer traumatiserend. Zij moet nu, helaas, de gevolgen van dat incident dragen." Joost werd na het incident rond het Eurovisiesongfestival gediskwalificeerd.

AVROTROS praat op korte termijn met EBU over 'brute' diskwalificatie Joost Klein
Lees ook

AVROTROS praat op korte termijn met EBU over 'brute' diskwalificatie Joost Klein

Openbaar aanklager Fredrik Jönsson bevestigt maandag  dat de vrouw 'mijn beslissing kan laten toetsen door een hogere aanklager. Als deze besluit dat mijn oordeel verkeerd was, dan kan het vooronderzoek opnieuw worden geopend.'

Advocaat Ståhl voegt aan zijn verklaring toe dat er geen afspraak was dat 'de Nederlandse artiest' niet gefilmd zou worden na het optreden. Joost Klein en AVROTROS zeiden dat er achter de schermen na het optreden geen opnames zouden worden gemaakt. "Mijn cliënt wil heel duidelijk melden dat zij niet meer of minder aandacht besteedde aan de Nederlandse artiest dan aan andere kandidaten van het festival", stelt hij.

De vrouw prijst EBU voor de manier waarop de organisatie 'de mentale en fysieke veiligheid van haar medewerkers voorop heeft gesteld'. AVROTROS en NPO gaan op korte termijn om de tafel met EBU over de ontstane situatie. EBU liet maandag al weten nog steeds volledig achter het besluit tot diskwalificatie te staan.

Lees meer over
Joost KleinEurovisiesongfestival