Storm chasers

Ewout Genemans belandt in heftige storm tijdens jacht op tornado's: 'Ontzettend gevaarlijk'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLEwout Genemans belandt in heftige storm tijdens jacht op tornado's: 'Ontzettend gevaarlijk'
RTL

Het nieuwe seizoen van reportageserie 'Ewout:' is woensdagavond van start gegaan. In de eerste aflevering is te zien hoe Ewout Genemans (39) op jacht gaat naar tornado's in de Verenigde Staten. Hij loopt mee met een paar zogeheten 'storm chasers', die kicken op dit natuurverschijnsel. Al snel blijkt dat deze hobby de nodige risico's met zich meebrengt.

"Ik baal verschrikkelijk. Dit wil ik juist voorkomen"

Ewout bevindt zich in Texas, dat samen met de staten Oklahoma en Kansas de Tornado Alley wordt genoemd. In dit deel van de Verenigde Staten komen de zwaarste stormen voor. Ewout gaat op pad met de Nederlandse stormjager Donny en zijn vrienden. Zij reizen elk jaar naar Amerika af om op zoek te gaan naar dit extreme weersverschijnsel. "Je wil de perfecte storm of tornado tegenkomen. Dat is eigenlijk waar je het voor doet", aldus Donny. Voor hem geeft het jagen op stormen en tornado's een kick. "Als de storm gaat beginnen, gaat ook de adrenaline pompen." 

Op déze datum start Ewout Genemans met Bureau Maastricht
Lees ook

Op déze datum start Ewout Genemans met Bureau Maastricht

Ewout vraagt zich af welke risico's deze hobby met zich meebrengt. "Je kan te maken krijgen met hagel. De hagelstenen hier zijn veel groter dan in Europa", antwoordt Donny. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn collega's de kennis en apparatuur hebben om buiten die hagelbuien te blijven. 

De groep gaat in een wit busje onderweg naar het gebied waar een storm wordt verwacht. Ewout vindt het spannend, zegt 'ie. "Tornado's kunnen echt verwoestend zijn. Waar inwoners gaan schuilen in een schuilkelder, gaan wij er juist naartoe." De stormjagers hebben immers aangegeven dat er altijd een kans is dat er iets misgaat. "Maar onze veiligheid staat voorop", benadrukt Donny.

Onderweg blijkt een aantal wegen afgesloten, waardoor de groep niet naar de juiste plek kan rijden. De enige optie is omkeren en terug de storm inrijden. De situatie ziet er steeds dreigender uit en de eerste regendruppels komen uit de lucht. Donny besluit om de auto onder een afdakje te zetten, zodat de groep daar kan schuilen. "Laten we hier maar onder gaan staan jongens, ik weet het anders ook niet", roept Donny. "Ik baal verschrikkelijk. Dit wil ik juist voorkomen."

De storm gaat flink tekeer en als het begint te hagelen, is de onrust bij de groep goed zichtbaar. "Maak je je zorgen?" roept Ewout tegen Donny. "Ja, ik weet niet wat er gaat komen", antwoordt die.

De storm gaat uiteindelijk liggen, maar de situatie is behoorlijk onveilig geweest. Donny baalt dat dit heeft moeten gebeuren, omdat de veiligheid van 'zijn mensen' voorop staat. Die veiligheid heeft hij in dit geval niet kunnen waarborgen. "Het was ontzettend gevaarlijk", concludeert hij. 

Een nieuwe aflevering van Ewout: bekijk je elke woensdag om 20.30 uur op RTL 5.

Bekijk hieronder het fragment waarin te zien is hoe Ewout en de stormjagers moeten schuilen.

Lees meer over
Ewout Genemans