Op zoek naar de doodsoorzaak

Ewout Genemans deelt heftig inkijkje in onderzoek naar niet-natuurlijke dood

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTL Ewout Genemans deelt heftig inkijkje in onderzoek naar niet-natuurlijke dood
RTL

In een nieuwe aflevering van 'Ewout: Op zoek naar de doodsoorzaak' onderzoekt Ewout Genemans (39) wat er gebeurt met mensen die op niet-natuurlijke wijze zijn overleden. In de Amerikaanse stad Cleveland loopt hij mee met professionals die deze lijken onderzoeken. Een emotioneel zware taak, ziet Ewout.

"Deze mensen komen in aanraking met taferelen die het voorstellingsvermogen te boven gaat"

Denk je aan zelfdoding?

Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Voordat Ewout afreist naar Cleveland gaat hij in Nederland op bezoek bij Patricia. Zij is uitvaartverzorgster en wordt wekelijks geconfronteerd met personen die op niet-natuurlijke wijze zijn overleden. Denk aan zelfmoord of dood door een verkeersongeval. Het is haar taak om ontbindende lichamen toonbaar te maken voor de nabestaanden. "Iedereen verdient een waardig afscheid", aldus Patricia. Ewout merkt op dat het 'pittig' werk moet zijn. "Maar wel heel dankbaar werk", voegt ze eraan toe.

Ewout Genemans komt in nieuw seizoen Ewout: in spannende situaties terecht: 'Altijd wat te beleven'
Lees ook

Ewout Genemans komt in nieuw seizoen Ewout: in spannende situaties terecht: 'Altijd wat te beleven'

In Cleveland komen ieder jaar ongeveer drieduizend mensen door een niet-natuurlijke oorzaak om het leven, vaak als gevolg van vuurwapenincidenten. Het moordcijfer ligt er zo'n 25 keer hoger dan in Nederland. Reden voor Ewout om een week mee te lopen met de forensisch onderzoekers in een Medical Examiner's Office, waar autopsies op deze personen worden verricht.

Ewout loopt mee met Joe, één van de mensen die de lijken onderzoekt. Ewout vraagt zich af of hij de lichamen nog als personen ziet. "Nee, het zijn lichamen voor mij. Maar ik behandel deze lichamen alsof het geliefden van mij zijn", vertelt Joe. 

De druk op de onderzoekers wordt steeds groter, omdat het aantal lijken dat per dag binnenkomt toeneemt. Dagelijks gaat het om zo'n veertig meldingen. "Deze mensen komen in aanraking met taferelen die het voorstellingsvermogen te boven gaat", stelt Ewout. Volgens Joe is het nog wel mogelijk om elk lichaam met dezelfde aandacht te behandelen. "Maar het is soms wel stressvol", beaamt hij.

Op één van de laatste dagen van Ewouts bezoek neemt Joe hem mee naar de plek waar families hun geliefden identificeren. Zodra de familie er klaar voor is, gaat er een gordijn open en kunnen ze het lichaam bekijken. Meestal is alleen het hoofd zichtbaar, het herkenbaarste lichaamsdeel. Joe: "Als iemand een specifieke tattoo heeft, kan de familie het lichaam via de arm identificeren." 

Dit gebeurt volgens hem zelden, omdat sommige mensen dezelfde tattoo hebben. Daarnaast is er vaak al een autopsie verricht en is dit voor de familie geen prettig beeld. "Dit is een ruimte waarin je voelt dat er zo veel verdriet is geweest. Het is naar als je weet wat de familie straks moet zien en meemaken", aldus Ewout.

Ewout: Op zoek naar de doodsoorzaak is op woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Lees meer over
Ewout Genemans