Joost mag het weten

Zweedse krant: 'Joost Klein had eerder aanvaring met cameravrouw'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPZweedse krant: 'Joost Klein had eerder aanvaring met cameravrouw'
RTL

De cameravrouw naar wie Joost Klein (26) een dreigende beweging maakte, zou in de week van het Eurovisiesongfestival al eerder een aanvaring met de Nederlandse zanger hebben gehad. Dat stelt de Zweedse krant 'Aftonbladet' op basis van de verslagen van de politieverhoren van Joost en de vrouw na het incident dat Klein zijn plek in de finale van het liedjesfestijn kostte. 'Aftonbladet' publiceerde maandagavond delen van de verslagen op haar website.

"Ik deed alleen mijn werk"

Het eerdere incident dat de vrouw noemt, zou hebben plaatsgevonden toen zij Joost filmde voor backstagebeelden. De zanger zou de vrouw toen ook hebben gevraagd te stoppen met filmen, wat zij naar eigen zeggen niet deed 'omdat hij zijn handtekening had gezet onder een document waarin hij instemde met het filmen'. "Ik deed alleen mijn werk", aldus de vrouw. Volgens de vrouw zou het Nederlandse team na dit incident excuses hebben aangeboden en hebben beloofd dat Klein gedurende het festival 'niet meer op deze manier zou reageren'.

Joost Klein gaat EBU op dit moment niet aanklagen: 'Geen tijd om hiermee bezig te zijn'
Lees ook

Joost Klein gaat EBU op dit moment niet aanklagen: 'Geen tijd om hiermee bezig te zijn'

Toen Joost bij het tweede incident een dreigende beweging maakte, reageerde de vrouw in eerste instantie niet 'omdat ik dacht dat Joost een grapje maakte'. In het rapport staat dat de vrouw tijdens het eerste verhoor met de politie, de avond voor de finale van het songfestival, zei dat Joost 'bozer en bozer werd'. "Ik was bang en voelde me kwetsbaar". De politie zegt tegen de zanger dat de vrouw een schadevergoeding van 7000 kronen wil, ruim 600 euro.

Joost zou volgens Aftonbladet in het verhoor met de politie hebben gezegd dat hij 'onduidelijke herinneringen aan de gebeurtenis' heeft. De zanger claimde in dit verhoor al dat hij zijn dreigende beweging maakte naar de camera van de vrouw en niet naar de vrouw zelf. Ook zou Joost volgens Aftonbladet al in het eerste verhoor hebben gezegd dat hij onschuldig was aan het misdrijf waarvan hij werd verdacht. "Ik herken mijzelf niet in de situatie", zou Joost tijdens dit verhoor hebben gezegd.

Aftonbladet heeft niet de integrale politierapporten gepubliceerd. Veel fragmenten zijn zwartgelakt. Hierdoor zijn veel details, vooral over wat er na de aanvaring tussen Klein en de cameravrouw gebeurd is, nog steeds niet helder. Ook gaat het nadrukkelijk alleen om de verhoren op de dag en nacht vóór de finale. Het Openbaar Ministerie besloot begin augustus het onderzoek te staken, omdat niet kon worden vastgesteld dat Joost zijn 'dreigende beweging' heeft gemaakt met de intentie de cameravrouw 'ernstige angst' aan te jagen.

Lees meer over
Joost Klein