Online speculaties

Brazilian buttlift of ziekte van Crohn: waar is Kate Middleton?

Door Nabila Nazhat··Aangepast:
© SIPA Press FranceBrazilian buttlift of ziekte van Crohn: waar is Kate Middleton?
RTL

Van een Brazilian buttlift-operatie tot een mislukte poging tot het knippen van een pony: de complottheorieën rondom de 'vermissing' van de Britse prinses Kate Middleton gaan al meer dan een week rond op sociale media. De hertogin was eind vorig jaar voor het laatst gezien. Tot deze week een foto van haar verscheen. Toch heeft deze foto de complottheorieën alleen maar versterkt.

In januari dit jaar meldde Buckingham Palace dat Kate een buikoperatie had ondergaan. Er werd niet gedeeld waarom ze aan haar buik was geopereerd. "Op basis van het medische advies is het onwaarschijnlijk dat ze tot in elk geval Pasen haar publieke taken zal hervatten", stond in de verklaring. Na Kerst kwam Kate niet meer in het openbaar. 

"Wat opviel aan deze verklaring was dat Kate voor langere tijd niet zou kunnen werken. Dat baarde meteen al wat zorgen bij de Britten", zegt Anne Saenen, RTL-correspondent in het Verenigd Koninkrijk. 

Bevestigd: prinses Kate gaat op déze datum weer aan het werk
Lees ook

Bevestigd: prinses Kate gaat op déze datum weer aan het werk

Maar vorige week dinsdag, op 27 februari, zegde prins William op het laatste moment door persoonlijke redenen de herdenkingsdienst ter ere van zijn peetvader, koning Constantijn van Griekenland, af. 

Het koninklijk huis liet niet weten waarom William niet aanwezig kon zijn bij de herdenkingsdienst. Na dat moment barstte het los op sociale media. Kate Middleton was dagenlang trending. Duizenden mensen speculeerden over wat de reden kon zijn van haar 'vermissing'. 

'Kate Middleton is Banksy'

"Mijn favoriete Kate Middleton-theorie tot nu toe is dat ze een pony heeft geknipt en wacht tot deze uitgroeit", schrijft iemand. Een ander zegt dat ze een nier gedoneerd heeft aan koning Charles. Ook wordt de link gelegd met het feit dat er geen nieuwe kunstwerken van de beroemde, anonieme kunstenaar Banksy zijn verschenen sinds zij voor het laatst is gezien in het openbaar.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Kate Middleton houdt de Britten bezig en ze komen met hun eigen theorieën over haar", zegt Saenen. "Zelfs mijn huisarts begon erover. De gekste roddels gaan rond, dus je zou kunnen zeggen dat het handig is als het koningshuis een recente foto van Kate publiceert om te laten zien dat het goed met haar gaat. Al zou het een principekwestie kunnen zijn van Kate en William waarin ze de aandacht nu vooral naar Koning Charles willen laten gaan, ook al pakt dat nu niet zo uit."

Saenen zegt dat de geruchtenmolen op volle toeren draait. Waar misschien van de meeste speculaties al gezegd kan worden dat het flauwekul is, wordt er onder Britse journalisten en medici iets anders geroepen. Namelijk dat Kate de ziekte van Crohn heeft en dat er een stoma is geplaatst. "Dat is dan vooral gebaseerd op hoelang ze uit de roulatie is", zegt Saenen.

Na de online speculaties kwam het koninklijk huis op 29 februari met een verklaring over het herstel van Kate, hoewel niemand daar echt wijzer van werd: "We waren vanaf het begin heel duidelijk dat de prinses van Wales afwezig zou zijn tot na Pasen en dat Kensington Palace alleen updates zou geven als er iets belangrijks was."

Eerste keer in openbaar

Afgelopen maandag, 4 maart, is Kate voor het eerst weer in het openbaar gezien. De pers maakte een foto van haar waarin ze in een zwarte SUV zat naast haar moeder met een zonnebril op. Maar ook deze foto blijft voor speculaties zorgen. 

Zo wordt beweerd dat het niet Kate is die op de foto staat. Als reden wordt onder meer gegeven dat ze geen moedervlek boven haar mond lijkt te hebben op de foto. Ook wordt de kwaliteit van de foto in twijfel getrokken en vragen mensen zich af waarom er maar één foto van haar is genomen. 

De foto is overigens niet door de Britse media gepubliceerd. Zij willen claims voorkomen op basis van de nieuwe privacywet waarin alle leden van de koninklijke familie beschermd worden tegen inbreuk op kwesties van lichamelijke en geestelijke gezondheid, schrijft de New York Times.

Kate zal naar verwacht volgende maand weer aan het werk gaan. De kans is groot dat we dan nog steeds niet weten wat er precies gebeurd is. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Prinses KateLink in bio