Buitenland

Poetin-criticus Navalny mag niet meedoen aan verkiezingen

Door Aleksej Navalny··Aangepast:
© AFPPoetin-criticus Navalny mag niet meedoen aan verkiezingen
RTL

De Russische oppositiepoliticus Alexej Navalny mag niet meedoen aan de presidentsverkiezing van komend jaar. De kiescommissie haalde een streep door de kandidatuur van de 41-jarige politicus vanwege een veroordeling uit zijn verleden.

Twaalf van de dertien leden van de kiescommissie stemden voor het uitsluiten van Navalny van verkiezingsdeelname. Eén lid van de commissie onthield zich van stemming vanwege mogelijke belangenverstrengeling. De commissie noemde de veroordeling van Navalny in een omstreden fraudezaak als reden om de uitgesproken criticus van president Vladimir Poetin uit te sluiten.

Navalny noemde die veroordeling eerder al politiek gemotiveerd. Hij kondigde aan zich niet bij het besluit van de kiescommissie neer te leggen en in beroep te gaan. Ook riep Navalny zijn aanhangers op de stembusgang te boycotten, omdat het volgens hem niet gaat om een 'echte verkiezing'. "Alleen Poetin en door hem geselecteerde kandidaten doen mee'', stelde hij in een videoboodschap.

Ruime zege Poetin verwacht

De oppositiepoliticus had voor de stemming tevergeefs geprobeerd de commissieleden te bewegen zijn kandidatuur toch toe te staan. "Jullie vormen een onafhankelijk orgaan. Doe voor één keer in jullie levens wat juist is'', zei hij. Aanhangers van Navalny applaudisseerden, maar de commissie was niet onder de indruk.

"We hebben het over de wet en het naleven van de wet'', reageerde een van de leden. President Poetin (65) stevent volgens peilingen overigens af op een ruime overwinning bij de presidentsverkiezing. Hij zou dan tot 2024 aan de macht kunnen blijven.

Steeds meer jongeren steunen de oppositie:

De meeste Russen steunen Poetin, maar de oppositie heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op jongeren.

Meer op rtlnieuws.nl:
Navalny 'test' democratie Rusland, stelt zich kandidaat voor presidentschap

 

 

Lees meer over
Vladimir PoetinRusland