Fransen verbijsterd: 'Koop belang Air France-KLM staatsgreep'
De stap van het kabinet Rutte III om een belang in Air France-KLM te nemen, is met verbijstering ontvangen in Parijs. Zowel de Franse regering als de luchtvaartcombinatie zijn niet van tevoren op de hoogte gesteld.
Uiteindelijk wil Nederland een belang dat ongeveer net zo groot is als de Fransen nu hebben in het bedrijf, van 14,3 procent. Dat maakte het kabinet gisterenavond bekend bij monde van minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD).
Met de stap wil de staat het 'grote publieke belang' van Schiphol en KLM veiligstellen. Dat is mede het gevolg van de machtstrijd bij het bedrijf tussen concern-topman Benjamin Smith en KLM-directeur Pieter Elbers. Die eindigde vorig week met een compromis: Elbers mag wel blijven, maar krijgt Smith als commissaris boven zich.
Staatsgreep
Het Franse ministerie van Economische Zaken laat aan RTL Nieuws-correspondent Stefan de Vries weten dat het niet is geïnformeerd over het Nederlandse plan. "De Fransen voelen zich overvallen, in de media wordt gesproken over een coup d'etat, een staatsgreep", vertelt De Vries vanuit Parijs.
"Het is hier echt slecht ontvangen. Nederland, dat bekend staat om zijn liberale economie, waar de overheid de macht grijpt bij een bedrijf, daar is geen begrip voor." De Fransen vinden het verder raar dat er wordt geïnvesteerd in een bedrijf dat bijna niks meer waard is, vertelt De Vries.
Lastige verhouding
De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zei gisteren al dat de Franse regering en het concern pas gisteren zijn geïnformeerd. Dat minister Bruno Le Maire tegenover RTL Nieuws zegt niet op de hoogte te zijn gebracht, toont al aan hoe lastig de verhoudingen liggen, aldus De Vries.
Le Maire en Hoekstra konden al niet goed met elkaar overweg, legt hij uit. Dat komt vooral omdat Nederland de aanvoerder is van een groepje landen dat zich fel verzet tegen het Franse plan voor een begroting voor de Europese Unie.
Het moederbedrijf Air France-KLM wil niet reageren op de koop van een pakket aandelen van bijna 13 procent door de Nederlandse staat.