Economie

Veganistische burger verovert Nederlandse supermarkt

Door Andre Weststrate··Aangepast:
© Beyond MeatVeganistische burger verovert Nederlandse supermarkt
RTL

Het is misschien wel de meest gehypete vleesvervanger ooit: de Beyond Burger. Bill Gates en Leonardo DiCaprio investeerden erin, en het bedrijf erachter wil volgende maand naar de beurs. Komende week wordt hij in de Nederlandse supermarkt geïntroduceerd. Wordt deze vegan burger de vervanger van de vleesvervanger?

"Het is hier wel een dingetje", zegt Ivo van de Walle over The Beyond Burger. Hij runt Stoom in de oude stationsrestauratie van Middelburg. Veel Zeeuwen komen naar zijn restaurant voor de plantaardige hamburger die gemaakt wordt van proteïne uit erwten.

Ook op andere plaatsen merken ze het enthousiasme voor de Amerikaanse burger. "Mensen komen speciaal hier naar toe om die burger te eten", vertelt Laura Estevez, eigenaresse van het Amsterdamse Deer Mama.

Bij Albert Heijn

Tot nu toe was er maar een handjevol restaurants in Nederland die de hamburger serveerden. Maar vanaf volgende week ligt The Beyond Burger ook bij 726 Albert Heijn-winkels in de schappen. Een pak met twee hamburgers gaat 5,99 euro kosten.

Albert Heijn gaat The Beyond Burger verkopen.© Beyond Meat
Albert Heijn gaat The Beyond Burger verkopen.

'Vlees gemaakt van planten'

Het is een belangrijke stap voor Beyond Meat, dat als doel heeft om hun producten in de supermarkt tussen het 'echte' vlees te krijgen - en dus niet bij de vegetarische producten wil liggen. "We maken een burger van vlees, gemaakt van planten", noemt oprichter Ethan Brown het tegenover CNN.

Bill Gates en Leonardo DiCaprio investeerden grote bedragen in het bedrijf en in mei wil het bedrijf naar de New Yorkse beurs. Een stap waar Beyond Meat omgerekend zo'n 165 miljoen euro mee wil ophalen en op een waardering van 1 miljard euro uitkomt. 

Innovatie in plaats van imitatie

Foodtrendwatcher Pablo Moleman van ProVeg Nederland vindt dat door The Beyond Burger vleesvervangers het stadium van imitatie voorbij zijn. "De nieuwste generatie plantaardige burgers is zó goed dat je eerder kunt spreken van innovatie."

Waar is The Beyond Burger precies van gemaakt?

  • de eiwitten komen van erwten
  • bieten zorgen voor de vlezige kleur
  • kokosolie en aardappelzetmeel zorgen voor de sappigheid en de bite

Niets te vrezen

Eke Bosman noemt zichzelf de Snackspert en heeft een Instagram-account gespecialiseerd in vette hap. Hij denkt niet dat andere vegetarische en veganistische merken in de supermarkt iets te vrezen hebben.

"De Vegetarische Slager is fantastisch op het gebied van Hollandse producten. Zo blijf je elkaar uitdagen en zorg je ervoor dat alleen de beste producten overblijven", volgens Bosman.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Duurzaam

Een burger van Beyond Meat bevat volgens het bedrijf meer eiwitten dan een traditionele hamburger, minder vetten, geen genetisch gemodificeerde stoffen, soja of gluten.

De productie is bovendien duurzamer dan die van vlees: er is 99 procent minder water nodig, 93 procent minder land en bijna de helft van de energie, terwijl er 90 procent minder CO2 wordt uitgestoten.

Maatschappelijk verantwoord

Thrill Grill, een keten van tv-kok Robert Kranenborg, was het eerste restaurant in Nederland dat de burger serveerde. "Je kunt 'm net zo bakken als een andere burger, hij neemt ook de smaak van de kruiden aan", vertelt franchise & operations manager Jasper Blaisse. Volgens hem is het een echte smaakbelevenis. "Sappig van binnen en knapperig van buiten."

Blaisse zegt dat het voor Thrill Grill ook een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen is. "Ik eet thuis met mijn gezin ook niet elke dag vlees. Er is best wel wat vraag naar. Het is echt van deze tijd." 

Niet bang

De maatschappelijke verantwoordelijkheid zorgt er ook voor dat zowel Van de Walle als Estevez niet bang zijn om klandizie te verliezen, nu hun unieke burger in de Nederlandse supermarkt komt te liggen.

Het is volgens Van de Walle belangrijk dat de burger overal terecht komt en de plek van de gewone hamburger inneemt. Hij vindt de 5,99 euro wel flink aan de prijs. "Hoeveel mensen gaan hem voor dat geld pakken?", vraagt hij zich af.

"Goede biefstuk kun je ook bij de slager halen", vertelt Estevez. "Het gaat erom hoe je het afmaakt en serveert. Dat je er een glimlach bij krijgt, daarvoor kom je naar een restaurant. En voor de wereld is het natuurlijk beter."

Lees meer over
Bill GatesLeonardo DiCaprioAlbert HeijnVeganisme