EU-landen willen luchtvaartregels opschorten om spookvluchten te voorkomen
De EU-lidstaten willen de zogenoemde 'slotregels' voor de luchtvaart in de EU opschorten. Die regels dicteren dat luchtvaartmaatschappijen 80 procent van de aangevraagde landingen en take-offs ook uitvoeren. Daardoor komen maatschappijen nu nog meer in de problemen.
Op dit moment wordt er namelijk helemaal niet zoveel geland en opgestegen. Luchtvaartmaatschappijen trekken hard aan de noodrem en schorten tienduizenden vluchten op. Hele gebieden zijn no-go-areas geworden. Ook de vraag zakt weg; mensen willen niet vliegen op dit moment.
Dat is om meerdere redenen een probleem voor luchtvaartmaatschappijen. De bedrijven zien allereerst de winsten voor dit jaar rap verdampen nu de vraag ineenstort. KLM verwacht de komende tijd veel minder te vliegen. Maar erger nog: als ze zich nu niet aan de regels houden, verdienen ze volgend jaar ook niets.
Perverse prikkel zorgt voor ghost flights
Met die slotregels krijgt een luchtvaartmaatschappij een tijdslot toegekend waarin er geland en opgestegen mag worden. De slots zijn erg gewild, zeker op drukke luchthavens. Als bedrijven niet minimaal 80 procent van de toegewezen slots gebruiken, vervallen hun slotrechten voor volgend jaar.
Dat zorgt voor een perverse prikkel. Luchtvaartmaatschappijen bleven doorvliegen met zogenoemde 'ghost flights', vluchten waar nauwelijks iemand aan boord zat. Dat kost gigantisch veel geld, maar op die manier werden de slots behouden.
"Niemand wil lege vliegtuigen in het luchtruim", zei de Kroatische minister Oleg Butkovic, die momenteel fungeert als voorzitter van de EU-raad voor transportministers. Wat hem betreft worden de regels zo snel mogelijk opgeschort.
Hele seizoen opschorting
De opschorting zal in ieder geval gelden voor het hele zomerseizoen, van 1 maart tot en met 24 oktober 2020. Het gaat ook met terugwerkende kracht in van 23 januari tot 29 februari voor vluchten tussen de EU en China en Hong Kong. Op 23 januari werd het eerste vliegveld in China gesloten.
Het Europees Parlement moet nog wel akkoord gaan met het tijdelijk schrappen van de regels, net als de Europese Commissie. De verwachting is dat zij allebei snel zullen instemmen.