Italianen vragen Duitse steun in ruzie om coronahulp: 'Nederland is niet solidair'
Een groep prominente Italianen haalt in een open brief uit naar Nederland, dat volgens hen 'niet ethisch en niet solidair' is. Tegelijkertijd vragen ze aan hun 'lieve Duitse vrienden' om de juiste beslissing te nemen. Met de brief in een Duitse krant proberen de Italianen druk uit te oefenen op de Duitsers, die vooralsnog gelijk optrekken met Nederland.
'De juiste beslissing' volgens de Italianen is om te breken met Nederland en het verzet tegen het opstarten van een groot EU-hulpprogramma om de Italianen uit de brand te helpen. Want daarover is het al een tijdje hommeles binnen de Europese Unie.
Ruzie over geld
Lang verhaal kort: het door het virus zeer zwaar getroffen Italië wil graag het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) opstarten óf hoopt op het uitgeven van 'corona-obligaties', ofwel coronabonds, namens de EU. In beide gevallen zou er veel geld vrijkomen.
Dat geld heeft Italië hard nodig, want de economie is voor ruim twee derde lamgelegd. Wie nog werkt, is bezig met de bestrijding van het virus en niet met geld verdienen. Ondertussen worden er gigantische maatregelen genomen om de economie te stutten.
Italië wil, samen met Spanje, Frankrijk, België en nog 5 landen, dat er zo snel mogelijk een Europese financiële aanpak komt. De landen hebben minder geld 'vrij' om in hun eigen economie te pompen en moeten duur bijlenen.
Noordelijke landen als Nederland en Duitsland houden een Europees programma vooralsnog tegen. Minister Wopke Hoekstra vindt dat landen eerst zelf alles uit de kast moeten halen. Nederland heeft een veel lagere staatsschuld dan Italië en heeft daardoor ook veel meer financiële vrijheid. Met opmerkingen daarover heeft hij Zuid-Europa flink in de gordijnen gejaagd.
'Lieve Duitse vrienden....'
Een groep vooraanstaande Italianen, voornamelijk burgemeesters van zwaar getroffen steden, proberen nu in te spelen op het gevoel van de Duitsers. Dat doen ze in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Lieve Duitse vrienden", beginnen ze. "Met het coronavirus is in de westelijke wereld de gedeelde geschiedenis belangrijk geworden."
Volgens de Italiaanse burgemeesters staat het overleven van de Europese Unie op het spel. "Op dit moment heeft de EU niet het middel voorhanden voor een gezamenlijke reactie op de crisis. Als je nu niet bewijst dat dat bestaat, houdt het op te bestaan."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Denk aan de oorlog
De Italianen hebben het duidelijk gehad met de Nederlanders. "Het zijn onze huishoudens en sociaal zwakkeren die het zwaarst getroffen worden door de crisis. De Nederlandse houding is een voorbeeld van een gebrek aan ethiek en solidariteit in ieder opzicht", schrijven ze.
Daarna schromen de Italianen niet om de oorlog erbij te halen. Ze herinneren de Duitsers er fijntjes aan dat de Duitse schuld in 1945 bijna 30 miljard Duitse mark was. In 1953 hebben 21 landen, waaronder de Italianen, de helft van de schuld kwijtgescholden, zodat Duitsland een staatsbankroet kon vermijden. "Italië is nog steeds trots en overtuigd van de juistheid van de beslissing van toen."
"We herhalen het: met de eurobonds voor de strijd tegen het coronavirus worden oude schulden niet opgelost of verdeeld", zeggen de Italianen, die willen benadrukken dat de noordelijke landen niet voor hun schulden zullen opdraaien. "Lieve Duitse vrienden, de herinnering helpt om de juiste keuzes te maken."
'Weerzinwekkend en gevoelloos'
De ruzie tussen de noordelijke en zuidelijke landen is stevig opgelaaid. Vorige week nog noemde de Portugese premier Costa het gedrag van Hoekstra 'weerzinwekkend, kinderlijk en gevoelloos'. De starre houding doet Zuid-Europeanen denken aan de opmerking van Jeroen Dijsselbloem, dat de zuiderlingen hun geld minder hadden moeten uitgeven aan 'schnapps und frauen'.
Ook in eigen land groeit de kritiek. PvdA-leider Lodewijk Asscher, oppositielid en erop gebrand om de herinnering aan 'schnapps und frauen' weg te poetsen, roept op tot solidariteit en samenwerking in Europa. DNB-topman Klaas Knot stelt ook dat een gezamenlijke aanpak nodig is.
Ook Nout Wellink, ex-baas van de DNB, vindt dat Nederland het verzet tegen de coronabonds moet staken. De staatsschulden van de Zuid-Europese landen zullen anders nog veel hoger worden, en dat komt als een boemerang terug. "Wij zijn geen rijk noorden meer als het hele zuiden omvalt", zegt Wellink. "Dat is alsof een gezonde mand wordt overspoeld door een lawine."