Economie

Topmannen Air France-KLM buigen voor druk: leveren bonus en salaris in

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© ANPTopmannen Air France-KLM buigen voor druk: leveren bonus en salaris in
RTL

De topmannen van Air France-KLM en KLM buigen voor de aanhoudende kritiek op het beloningsbeleid. Topman Ben Smith van moederbedrijf Air France-KLM laat zojuist weten af te zien van de verwachte bonus en een deel van zijn salaris. De ceo van KLM, Pieter Elbers, levert de rest van het jaar 20 procent van zijn vaste salaris in.

Er was de afgelopen anderhalve week veel rumoer rondom het beloningsbeleid van de luchtvaartmaatschappijen, omdat de bedrijven bij de overheid aankloppen voor steun.

Vrijwel alle vliegtuigen van Air France en KLM staan aan de grond; het luchtverkeer ligt op zijn gat. Dat stort de organisaties in een diepe crisis waarbij afscheid wordt genomen van medewerkers en noodsteun vanuit de overheid onvermijdelijk is om overeind te blijven.

Zo vroeg KLM al steun aan via de NOW-regeling en is de verwachting dat zowel de Franse als de Nederlandse overheid garant gaan staan voor vele miljarden aan leningen voor Air France-KLM, om het hoofd boven water te kunnen houden.

Air France-KLM wil coronacrisis-bonus voor topman, Hoekstra fel tegen
Lees ook

Air France-KLM wil coronacrisis-bonus voor topman, Hoekstra fel tegen

Bonussen

In het licht van naderende noodsteun zijn veel mensen woedend over het idee dat de bedrijfsleiding een bonus kan ontvangen. Bij Elbers zorgde dat vorige week, toen een plan om het bonusplafond van de topman te verhogen naar buiten kwam, voor veel ophef. Minister Wopke Hoekstra gaf aan dat het ontvangen van een bonus niet te rijmen is met het ontvangen van overheidssteun.

Niet dat Elbers die bonus had kunnen ontvangen, want voorlopig draait KLM zware verliezen. Er zat sowieso geen bonus in voor de bedrijfstop. Voor de vorm benadrukte KLM dat de top afzag van enige bonus of salarisverhoging dit jaar, en KLM trok het voorstel voor de bonusplafondverhoging ook nog in.

Een vijfde loon ingeleverd

Op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders, die vandaag plaatsvindt, heeft Elbers laten weten de rest van het jaar 20 procent van zijn vaste salaris in te leveren.

"Inmiddels is duidelijk dat de gevolgen van COVID niet alleen groot zijn, maar ook langer zullen duren", laat Elbers weten. "Dat zal meer focus op kosten leggen en extra inspanningen van iedereen vragen."

Elbers hoeft nog niet op houtje te bijten

Elbers heeft een vast salaris van 522.000 euro voor belasting, wat neerkomt op grofweg 43.500 euro bruto per maand. In de eerste maanden van dit jaar heeft hij zijn normale salaris ontvangen, voor de resterende 8 maanden levert hij een deel in. In totaal levert hij ongeveer 70.000 euro in dit jaar.

De topman houdt nog voldoende over. De komende maanden verdient hij ongeveer 34.800 euro per maand. Dat zorgt ervoor dat zijn totale basissalaris dit jaar op 452.400 euro uitkomt.

Bonus Smith koppelen aan lospeuteren van geld

Air France-KLM wilde de hoogte van de topman van het complete concern, Ben Smith, koppelen aan de manier hoe Smith het concern door de crisis helpt. Het plan was om de hoogte van de bonus deels te koppelen aan de financiële positie van het bedrijf én het vermogen van Smith om meer financiële steun los te krijgen.

Vorig jaar ontving toman Ben Smith een basissalaris van 900.000 euro en zijn bonus in cash over vorig jaar is 768.456 euro. Smith zegt nu toe af te zien van zijn bonus. Ook levert hij, voor de rest van de coronacrisis, 25 procent van zijn salaris in. 

Hij ontvangt nu een basissalaris van grofweg 75.000 euro per maand, voor belastingen. Dat daalt straks naar een bedrag van 56.250 euro per maand, 25 procent lager. 

Voorstel AF-KLM zorgt voor woede

Ook het voorstel om de bonushoogte te koppelen aan het losweken van steun resulteerde in boosheid. "Niet te verenigen met steun van de belastingbetaler", vindt minister Wopke Hoekstra. Bedrijven die overeind worden gehouden met belastinggeld kunnen geen bonussen of dividend uitkeren, vindt de Nederlandse regering.

"Het is verbijsterend", zei OR-voorzitter Dario Fucci van KLM vanmiddag tegen RTL Z. "Dat is het eerste woord dat in mij opkomt. Ik snap niet dat we in deze gevoelige tijden waarin we zitten, waarin we als bedrijf steun vragen aan de staat, dat er besloten wordt om op dat niveau om dit soort voorstellen in te dienen."

Lees meer over
Ben SmithPieter ElbersWopke HoekstraAir France KLMBonusLuchtvaartCoronavirus