Onrust

KLM ziet toch af van bonus topman Elbers

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPKLM ziet toch af van bonus topman Elbers
RTL

KLM ziet toch af van de beoogde verhoging van het variabele loon van topman Pieter Elbers. Er was flinke onrust ontstaan rondom het bonusplan van de topman.

Het was de bedoeling om het salaris van Elbers meer in lijn te brengen met dat van Air France-KLM-topman Ben Smith. 

Onrust over het voorstel

Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering stond op de agenda dat deze beloning omhoog zou gaan van 75 procent naar maximaal 100 procent van Elbers' basissalaris van 525.000.

Maar vanwege de onrust die is ontstaan door het voorstel is het punt nu van de agenda geschrapt, meldt KLM. Het plan is ingetrokken op verzoek van Elbers zelf en de raad van commissarissen van KLM.

Minister Hoekstra verzet zich tegen hogere bonus voor KLM-topman
Lees ook

Minister Hoekstra verzet zich tegen hogere bonus voor KLM-topman

'Onverstandig'

Dat het bonusplafond van KLM-baas Pieter Elbers zou worden verhoogd zorgde voor veel kritiek. KLM moet namelijk vrezen voor het voortbestaan en hoopt op overheidssteun. Het bedrijf gaat zwaar gebukt onder de coronacrisis en er worden enorme verliezen gemaakt. Minister Wopke Hoekstra noemde het 'onverstandig'.  

Ook verschillende Kamerleden waren boos over het feit dat er überhaupt wordt nagedacht over het verhogen van bonussen in dit soort tijden.  

Aan de grond

Vrijwel alle vliegtuigen staan aan de grond. Door de corona crisis voert KLM nog maar tussen de 5 en 10 procent van het normale aantal vluchten uit. Dat zijn vooral vluchten om gestrande reizigers naar huis te krijgen, of vrachtvluchten voor (medische) goederen.

Van de 30.000 mensen die KLM in dienst heeft zit een groot deel thuis. Het bedrijf heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling, waarbij de staat tot maximaal 90 procent van de loonkosten overneemt. Van ongeveer 1500 tot 2000 mensen, vooral tijdelijke krachten, neemt het bedrijf afscheid.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Pieter ElbersAir France KLMCoronavirus