Air France-KLM wil coronacrisis-bonus voor topman, Hoekstra fel tegen
Air France-KLM wil de eisen voor bonussen voor topman Ben Smith aanpassen aan de coronacrisis. Maar die plannen kunnen wat minister Wopke Hoekstra van Financiën betreft de prullenbak in, als het bedrijf ten minste ook noodsteun van de overheid wil.
Het bedrijf wil vanwege de coronacrisis de voorwaarden voor bonussen voor Smith aanpassen, blijkt uit een voorstel waar nog over gestemd zal worden tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei.
In plaats van de bonus afhankelijk te maken van het halen van doelen die in november vorig jaar zijn gesteld, wordt de prestatieafhankelijke beloning gekoppeld aan de manier waarop Smith het luchtvaartconcern door de crisis manouvreert.
Geld in kas houden
Hoe hoog Smith's bonus over dit jaar zal uitpakken, is dan voor 70 procent afhankelijk van de financiële positie van het bedrijf. Hoe meer geld er in kas blijft, bijvoorbeeld door reizigers geen geld terug te betalen maar een voucher te geven, en hoe meer financiële steun Smith weet los te krijgen, hoe hoger zijn bonus.
Het is overigens niet duidelijk of staatssteun ook meetelt voor het halen van deze voorwaarde. "Geen commentaar", reageert een woordvoerder van het bedrijf op vragen van RTL Z.
De overige 30 procent van de bonus van Smith is afhankelijk van het tonen van leiderschap. Criteria zijn daarbij onder andere klanttevredenheid en de samenwerking tussen Air France en KLM onderling.
Hoekstra is tegen
"Niet te verenigen met steun van de belastingbetaler", vindt minister Wopke Hoekstra. Hij zal dat namens de staat, grootaandeelhouder in het moederbedrijf van KLM, ook 'duidelijk maken' op de aanstaande aandeelhoudersvergadering.
Air France-KLM zit aan de grond door de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij heeft bij Nederland en Frankrijk, de andere belangrijke aandeelhouder, aangeklopt voor noodsteun. Als topman Ben Smith die los krijgt, strijkt hij mogelijk een bonus op.
Geen bonussen, geen dividend
Maar bedrijven die overeind worden gehouden met belastinggeld kunnen geen bonussen of dividend uitkeren, vindt de Nederlandse regering. Dat gaf zij ook KLM al te verstaan toen die het variabele loon van topman Pieter Elbers wilde verhogen. KLM zag daar vervolgens vanaf.
Het Rijk betaalt nu al een flink deel van de salarissen van het KLM-personeel. Als het bedrijf ook na 1 juni aanspraak wil blijven maken op die zogeheten NOW-regeling, dan zijn onder meer bonussen, dividend en de inkoop van eigen aandelen taboe.
Bonus van ruim 7 ton
Topman Smith's salaris is voor een groot deel afhankelijk van hoe goed het bedrijf presteert. Zijn basissalaris is 900.000 euro, zijn bonus in cash over vorig jaar is 768.456 euro. Daar moeten de aandeelhouders ook nog wel mee instemmen.
Ook kreeg Smith een aandelenpakket dat in augustus 2018 nog 2 miljoen waard was. Door de duikvlucht van de koers is de waarde daarvan inmiddels gehalveerd.