EU dreigt met juridische stappen om Britse wet die brexitdeal schendt
Afspraak is afspraak en de Britten moeten zich aan het brexitakkoord houden zoals dat met de EU is afgesproken. Dat zegt de Europese Commissie na spoedoverleg over een Britse wet, die een streep door de brexitdeal zet. De Britten moeten de nieuwe wet dan ook voor het einde van de maand van tafel halen, vindt Europa.
Gisteren werd de United Kingdom Internal Market Bill gepubliceerd. Premier Johnson wil af van afspraken die zijn gemaakt over de positie van Noord-Ierland.
Geen grenscontroles
Tijdens de lange onderhandelingen over de brexitdeal is afgesproken dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Beiden kunnen dus zonder strenge controle goederen vervoeren naar elkaars land. Ook kunnen Ieren en Noord-Ieren zonder grenscontroles naar elkaars land reizen.
Er zijn echter wel controles tussen de grens van Noord-Ierland met de andere delen van het Verenigd Koninkrijk. Johnson wil nu dat die controles er niet komen.
Dit is tegen het zere been van de Europese Commissie. Met het wetsvoorstel heeft de Britse regering het onderlinge vertrouwen ernstig geschaad, zegt EU-commissaris Maroš Šefčovič die vandaag overleg had met de Britse brexitminister Michael Gove.
Johnson moet de wet van tafel halen, anders zal de EU niet aarzelen om de juridische stappen te zetten waarin het verdrag voorziet, zegt Šefčovič. Een van de mogelijkheden is om een bindende arbitrageprocedure te starten.
Vertrouwen aangetast
"De tijdige en de volledige uitvoering van het terugtrekkingsakkoord, inclusief het protocol inzake Ierland en Noord-Ierland, is een wettelijke verplichting. Het schenden van het akkoord is in strijd met het internationale recht en ondermijnt het vertrouwen tussen de landen", zegt de Europese Commissie in een verklaring.
Op haar beurt stelt de Britse overheid dat de Europese Commissie niets te zeggen heeft, omdat het om 'soevereiniteit van het parlement gaat'.