Biden waarschuwt Britten: geen vrijhandel zonder Iers vredesakkoord
Als de Britten straks vrij handel willen drijven met het Amerika van presidentskandidaat Joe Biden, dan mag op geen enkele manier gesleuteld worden aan het Goede Vrijdagakkoord. Dat akkoord vormde in 1998 de basis voor vrede op het Ierse eiland.
Onder Biden is elke handelsdeal tussen de VS en het VK afhankelijk van het respecteren van het akkoord en daarmee het voorkomen van het terugkeren van een 'harde' grens tussen Noord-Ierland en Ierland, zo laat hij weten via Twitter.
Dood spoor
Biden, die Ierse wortels heeft, doet zijn uitlatingen in navolging van het gevoelige wetsvoorstel van de Britse premier Boris Johnson om eenzijdig het brexitakkoord met de EU aan te passen.
Daarbij gaat het om de afspraak dat Noord-Ierland (onderdeel van het VK) zich vanaf volgend jaar - als de EU en het VK definitief scheiden - moet blijven houden aan EU-regels.
Dat is het geval wanneer de Britse regering geen nieuw handelsakkoord weet te sluiten met de EU. Dat laatste komt met rasse schreden dichterbij nu de onderhandelingen op een dood spoor zitten. Mocht dat zo blijven ontstaat alsnog een chaotische brexit.
Het VK is per 1 februari geen lid van de EU, maar moet zich tot eind dit jaar houden aan een reeks afspraken. Vanaf 2021 moeten de twee partijen een nieuwe handelsrelatie aangaan, waarover al maanden wordt onderhandeld.
Vanmorgen zijn de parlementen van de 27 EU-lidstaten bijgepraat door EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) was de boodschap helder: de onenigheid tussen het VK en de EU rond brexit is 'groter dan ooit'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Stroeve onderhandelingen
Ondertussen zijn de Britten ook met de VS in onderhandeling over een nieuwe handelsrelatie. Die is van groot belang voor de Britten: Amerika is voor hen exportland nummer één.
Andersom willen de Amerikanen meer markttoegang tot bijvoorbeeld financiële diensten en hopen ze dat het VK straks zonder de bemoeienis van de EU minder streng eisen stelt aan voedselkwaliteit.