Kritiek groeit

Johnson heeft nu alle ex-premiers tegen zich door brexit-plannen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PA MediaJohnson heeft nu alle ex-premiers tegen zich door brexit-plannen
RTL

Het is een stevig signaal aan de Britse premier Boris Johnson. Alle nog levende ex-premiers, onder wie David Cameron en Theresa May, roepen hem op om vast te houden aan het brexit-akkoord met de Europese Unie. Johnson wil een deel van de afspraken verscheuren, ook al zou hij daarmee internationale wetgeving overtreden. Ook andere leden van de Conservatieve Partij keren zich tegen de premier.

David Cameron is de laatste voorganger van Johnson die een duit in het zakje doet. Hij zegt twijfels te hebben over de plannen van de regering.

"Het aannemen van een parlementaire wet, om daarna de internationale verdragsverplichting te verbreken, is het laatste waar je aan moet denken."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Britse parlement debatteert deze week over het wetsvoorstel van Johnson. Sprak de premier eind vorig jaar nog over een geweldige deal, nu wil hij met de wet een deel van het afgesproken terugtredingsakkoord gaan schrappen.

Internationale wetgeving overtreden

Het kabinet gaf eerder al toe dat het daarmee internationale wetgeving zou overtreden, maar dat dit slechts 'specifiek en beperkt' zou zijn. De regering verweert zich door te stellen dat bepaalde problematiek, zoals de douanekwesties rond de Ierse grens, beter kan worden geregeld dan hoe het in de brexitdeal terecht is gekomen.

Maar wie afspraken maakt, moet zich daar aan houden, stelt een groeiende groep Conservatieve parlementsleden. Onder leiding van parlementslid Geoffrey Cox, die eerder minister van Justitie was maar in februari door Johnson werd ontslagen, zullen rebellerende partijleden deze week met ingebrachte amendementen proberen om de plannen te dwarsbomen.

EU dreigt met juridische stappen om Britse wet die brexitdeal schendt
Lees ook

EU dreigt met juridische stappen om Britse wet die brexitdeal schendt

Het doet denken aan de eerdere brexitstemmingen, die eindigden in politiek getouwtrek, uitstel en veel frustratie.

Ook ex-premiers Theresa May en John Major, beide van de Conservatieve Partij, stellen dat Groot-Brittannië zijn reputatie te grabbel gooit als het zich niet aan gemaakte afspraken zal houden.

Bom onder onderhandelingen

Het voorstel van Johnson heeft ook een bom gelegd onder de lopende onderhandelingen met de Europese Unie. Om een no-deal brexit te voorkomen moeten de Britten en de EU dit najaar een akkoord bereiken over de toekomstige handelsrelatie, maar die gesprekken verlopen zeer stroef.

Charles Michel, de president van de Europese Raad, noemde het plan van Johnson onacceptabel. "Het overtreden van internationale wetgeving is onacceptabel en geeft niet het vertrouwen dat nodig is voor onze toekomstige relatie."

De Britse regering werkt aan een wetsvoorstel dat de gemaakte afspraken juridisch overschrijft. Dat betekent dat er een streep gezet wordt door een deel van eerder gemaakt afspraken.
Lees meer over
Charles MichelMichel BarnierBoris JohnsonBrexitEuropese UnieGroot-Brittannië