Na inzien personeelsdossiers

KLM ontslaat sjoemelend echtpaar: na man ook vrouw op straat

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKLM ontslaat sjoemelend echtpaar: na man ook vrouw op straat
RTL

Na het ontslag van een purser die sjoemelde met vakantiedagen, zet luchtvaartmaatschappij KLM ook diens echtgenote op straat. De vrouw, die werkte op de HR-afdeling, misbruikte haar functie door vertrouwelijke personeelsdossiers in te zien.

Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de Haarlemse kantonrechter.

Echtgenoot ontslagen

De 45-jarige vrouw werkt al sinds 1998 voor KLM op de afdeling personeelszaken. Vorig jaar werd haar echtgenoot ontslagen, nadat was gebleken dat hij had gesjoemeld met zijn rooster. De man kon in het planningssysteem, en stelde zo voor hem gunstige roosters op.

Tijdens die ontslagprocedure bleek dat de purser bij zijn gesjoemel gebruik had gemaakt van de werk-laptop van zijn vrouw. Omdat zij daarvan mogelijk niet wist, zag KLM dat aanvankelijk door de vingers.

Vertrouwelijke personeelsdossiers

Maar toen later bleek dat de HR-medewerkster regelmatig vertrouwelijke personeelsdossiers had bekeken terwijl dit voor haar werk niet nodig was, was de grens voor KLM bereikt. De luchtvaartmaatschappij stapte naar de rechter om ook haar te ontslaan.

Ontslagen KLM-purser die rooster manipuleerde, krijgt 64.000 euro
Lees ook

Ontslagen KLM-purser die rooster manipuleerde, krijgt 64.000 euro

Uit onderzoek bleek onder meer dat de vrouw het personeelsdossier van een collega had ingezien, waarover haar man zijn zorgen had geuit tegenover de werkgever. Informatie uit het dossier had zij met haar man gedeeld.

Nieuwsgierigheid

Ook bleek dat zij het personeelsdossier van een piloot van KLM had bekeken, waaronder diens psychologische test. Ten slotte had zij verklaringen ingezien van collega's, die tijdens het onderzoek naar haar man waren verhoord.

Bij de kantonrechter protesteerde de vrouw tegen het voorgenomen ontslag. Zij stelde geen verkeerde intenties te hebben gehad, en de dossiers slechts te hebben ingezien uit nieuwsgierigheid. Ook ontkende zij informatie te hebben gebruikt in de voorbereiding van het verweer tegen het ontslag van haar man, zoals KLM stelt.

De Haarlemse kantonrechter maakte daar gehakt van. Volgens de kantonrechter had de vrouw moeten weten dat voor personeelsfunctionarissen hoge integriteitsnormen gelden, omdat zij toegang hebben tot vertrouwelijke informatie.

Misbruik

Door 'zonder enig gerechtvaardigd doel personeelsdossiers, berispingen van collega's en verklaringen van werknemers te lezen ten tijde van de ontslagprocedure van haar partner' maakte de vrouw volgens de kantonrechter misbruik van haar functie. Met het doorsturen van informatie naar haar man 'overschreed zij elke grens'.

Omdat de personeelsfunctionaris 'ernstig verwijtbaar' handelde, mag KLM haar ontslaan. De luchtvaartmaatschappij hoeft de vrouw geen ontslagvergoedingen te betalen. Zelf had zij, voor het geval zij mocht worden ontslagen, een transitievergoeding en een extra ontslagpremie van ruim 89.000 euro geëist.

Lees meer over
Air France KLMOntslagPersoneelsbeleid