Ministerie haalt bakzeil: ondernemers krijgen toch meer noodsteun
Drie ondernemers krijgen een hoger bedrag aan noodsteun dan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hen in eerste instantie wilde geven. Hun klacht bij de rechter heeft geholpen, bevestigt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan RTL Z. Of andere klagers ook meer geld zullen krijgen, is nog niet zeker.
De uitvoerder van de regeling, de RVO, moest onder dwang van de rechter opnieuw naar de aanvragen voor steun kijken.
Het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb) oordeelde in december 2020 dat de werkwijze van de RVO niet klopte, waardoor sommige aanvragen voor noodsteun onterecht werden afgewezen. Het CBb gaf het ministerie vervolgens tot 22 januari de tijd om de zaak op te lossen.
Ander oordeel RVO
Bij de RVO is dat inmiddels gebeurd. De uitvoerder volgt het vonnis van het CBb op, vertelt Peter Kooiman, de verantwoordelijke jurist, aan RTL Z. "De stelling die we hebben verdedigd, daar komen we van terug", zegt hij.
Dat betekent dat er in de drie zaken waar het CBb over oordeelde bij de berekening van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) niet meer wordt gekeken naar de hoofdactiviteit zoals die op 15 maart bij de KvK bekend was, legt hij uit. "Maar naar wat feitelijk de belangrijkste activiteit voor een bedrijf was."
Dat kan een flink verschil maken bij het aanvragen van de subsidie die bedoeld is voor ondernemers die minder omzet draaien vanwege coronamaatregelen. De hoogte van de steun wordt namelijk bepaald aan de hand van het omzetverlies én de branche waarin het bedrijf actief is.
Hoofd- of nevenactiviteit
Voor een ondernemer die een fotografiewinkel had en in de binnenvaart actief was, pakte de regel dat de hoofdactiviteit bepalend was nadelig uit. Zijn winkel stond nog als hoofdactiviteit geregistreerd bij de KvK, maar hij was inmiddels veel actiever in de chartervaart.
Voor die laatste branche is de tegemoetkoming hoger dan voor de eerste. En dus stapte de ondernemer en nog twee anderen naar de rechter.
Zij zijn niet de enigen: tot nu toe zijn er 94 andere klachten binnengekomen bij het CBb over de TVL-regeling, meldt een woordvoerder. "En dat loopt nog elke dag op."
Ministerie kijkt ernaar
Of deze ondernemers ook een flesje champagne kunnen ontkurken, durft een woordvoerder van verantwoordelijk secretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) niet te zeggen. "Daar kan ik verder niet op vooruitlopen."
Er wordt op dit moment al wel gekeken hoe de aanvraagprocedure zo geregeld kan worden dat een nevenactiviteit ook als hoofdactiviteit opgegeven kan worden, vertelt zij. "Maar daarbij moeten we ook rekening houden met de snelheid en uitvoerbaarheid van de regeling", houdt zij nadrukkelijk een slag om de arm.
Of het lukt om het systeem al aan te passen voor het huidige, al lopende kwartaal, is maar zeer de vraag. Op de website meldt de RVO dat het aanvragen 'begin februari' naar verwachting weer mogelijk is.