RVO kijkt opnieuw

Honderden ondernemers krijgen mogelijk meer TVL-steun na klachten

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPHonderden ondernemers krijgen mogelijk meer TVL-steun na klachten
RTL

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat honderden aanvragen van ondernemers voor noodsteun opnieuw bekijken. De kans is groot dat zij daarna een hoger bedrag krijgen als tegemoetkoming voor hun vaste lasten.

Het gaat om ondernemers die het oneens waren met het besluit van de RVO over hun aanvraag. Met hun bezwaren kwamen zij uiteindelijk terecht bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter in ons land voor bedrijven. 

In december gaf het CBb drie klagende ondernemers gelijk. Deze week werd na vragen van RTL Z duidelijk dat de RVO het vonnis van het CBb heeft opgevolgd en de drie ondernemers een hogere steun heeft uitgekeerd. Of dit ook voor andere klagende ondernemers zou gelden, bleef onduidelijk omdat het RVO slechts de regeling uitvoert. 

Ministerie haalt bakzeil: ondernemers krijgen toch meer noodsteun
Lees ook

Ministerie haalt bakzeil: ondernemers krijgen toch meer noodsteun

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA), die verantwoordelijk is voor de noodsteun, geeft vandaag duidelijkheid in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

De RVO gaat de aanvragen van ondernemers die dezelfde bezwaren hadden als de eerdergenoemde drie opnieuw bekijken.

Bijna 400 ondernemers

Het gaat om minimaal 205 zaken, meldt Keijzer op basis van de meest actuele cijfers van het ministerie. Dit zijn zaken die de RVO op een stapel heeft gelegd na het vonnis van het CBb in december.

Nog eens 191 ondernemers mogen ook nog hoop koesteren. Hun bezwaren waren volgens het RVO ongegrond, maar de instantie zal die aanvragen vanwege het CBb-vonnis opnieuw bekijken.

Tegemoetkoming Vaste Lasten

Het draait allemaal om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een compensatie van de overheid voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen van het rijk om de coronacrisis te bestrijden. De hoogte van de vergoeding is onder meer afhankelijk van wat voor soort bedrijf iemand heeft. De ene branche heeft immers meer last van de coronamaatregelen dan de andere. 

Om snel geld uit te kunnen keren, kijkt de RVO naar de hoofdactiviteit zoals die bij de KvK in het register staat. Maar bij lang niet alle ondernemers is de hoofdactiviteit ook echt de belangrijkste.

Hoofd- of nevenactiviteit?

Een van de klagers bij het CBb had een fotowinkel als hoofdactiviteit volgens de KvK, maar haalde het grootste deel van z'n omzet uit de pleziervaart. Die stond echter alleen als nevenactiviteit bij de KvK geregistreerd. 

De klagende ondernemer kreeg gelijk van het CBb, die oordeelde dat de activiteit die feitelijk het belangrijkst is, bepalend moet zijn voor de mate van steun. 

Miljarden

De noodsteunregeling om bedrijven te helpen hun huur, gas, water en licht te kunnen blijven betalen werd in de zomer van 2020 in het leven geroepen. In de eerste periode dat bedrijven er gebruik van konden maken, van juni tot en met september, maakte de overheid 896 miljoen euro over.

In het afgelopen kwartaal kregen ruim 90.000 bedrijven samen voor 1,1 miljard euro overgemaakt, meldt Keijzer vandaag. In het afgelopen kwartaal kon de steun oplopen tot maximaal 90.000 euro. 

Aanvragen nu niet mogelijk

Ondernemers die voor het huidige kwartaal steun willen aanvragen moeten nog even geduld hebben. De Europese Commissie moet toestemming geven, meldt de RVO. Deze wordt volgende week verwacht, waarna de inschrijving halverwege deze maand open kan.

Toestemming uit Brussel is nodig omdat de regeling verder is verruimd, zodat onder meer bedrijven met meer dan 250 werknemers er gebruik van kunnen maken. Eerder al mochten ook bedrijven die indirect geraakt worden door de maatregelen gebruik maken van de steun. 

Het probleem dat de hoofdactiviteit zoals die bij de KvK bekend is niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid, is nog niet opgelost in de systemen. Dat is nodig om de grootste badge aanvragen snel af te kunnen handelen, legt een woordvoerder van Keijzer uit. 

Om ondernemers toch te helpen, zal de RVO bij bezwaar zelf het KvK-register checken. En de ondernemer moet wel aan kunnen tonen dat de bij de KvK-geregistreerde nevenactiviteit in feite de belangrijkste activiteit is, vult de woordvoerder aan. 

Lees meer over
Mona KeijzerMinisterie van Economische Zaken en KlimaatRijksdienst voor Ondernemend Nederland