Van jager naar prooi

Gekelderde vraag schudt oliesector op: 'Grote bedrijven nu zelf overnameprooi'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFPGekelderde vraag schudt oliesector op: 'Grote bedrijven nu zelf overnameprooi'
RTL

Door de mondiale oliecrisis en de opkomst van schone energie ziet de toekomst van grote olie- en gasbedrijven er plotseling heel anders uit. Hoewel de olieprijs alweer hersteld lijkt, moeten sommige oliereuzen vrezen voor een overname.

De grote olieconcerns hebben een rampjaar achter de rug doordat de vraag naar olieproducten is ingestort. Ook is inmiddels duidelijk geworden dat we de komende tijd nog veel minder zullen vliegen en autorijden.

De mondiale oliecrisis hakt er financieel stevig in bij de grote spelers. Shell noteerde afgelopen week een verlies van bijna 22 miljard dollar over 2020, terwijl eerder oliereuzen zoals ExxonMobil, Chevron en BP historische verliezen bekendmaakten.

Een lege parkeerplaats bij Schiphol.© ANP
Een lege parkeerplaats bij Schiphol.

Megafusie besproken

Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis bleken de topmannen van ExxonMobil en Chevron vorig jaar zelfs met elkaar te hebben gesproken over een mogelijke megafusie, zo lekte vorige week uit via The Wall Street Journal. Al lijkt dat plan (voorlopig) van de baan door de wat betere vooruitzichten dankzij de ontwikkeling van coronavaccins.

"Het zou mij verbazen als er zo'n grote fusie komt", zegt onafhankelijk energie-analist Jilles van den Beukel. "Maar gezien hun sterk gedaalde marktwaarde moeten olie- en gasbedrijven zoals BP zich afvragen of zij zelf geen overnamekandidaat zijn geworden. Dat kan interessant zijn voor Chinese staatsbedrijven zoals Sinopec en CNOOC, die in het verleden lang op overname pad waren."

Toekomst van Shell

Een bedrijf als Shell is volgens Van den Beukel te groot om overgenomen te worden. "Ik denk niet dat de kans groot is dat Shell prooi wordt. Bij hen ligt de focus nu echt op hoe om te gaan met de energietransitie en welke overnames daarbij iets toevoegen. Donderdag komt Shell met zijn langetermijnvisie, daar kijkt iedereen naar uit."

Shell zou zich volgens bronnen van persbureau Reuters vooral willen richten op de handel in energie, biobrandstoffen en waterstof. Zelf grote parken bouwen voor het opwekken van zon- en windenergie zou het Brits-Nederlandse oliebedrijf minder zien zitten.

De top van Shell ziet snelle verandering niet zitten.

Prijs terug op niveau

Ondertussen ligt de prijs voor een vat Brent-olie met circa 60 dollar opmerkelijk genoeg weer vrijwel op hetzelfde niveau als voor de pandemie. Al is dat meer gebaseerd op hoop dan op daadwerkelijk herstel van de vraag naar olie, zegt energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro.

Van Cleef: "Doordat de productie is verlaagd door met name Saoedi-Arabië is de balans in vraag en aanbod weer teruggevonden. Ook heerst er optimisme over de vaccinatieprogramma's. De markt anticipeert dat de vraag daardoor herstelt, maar ik denk dat het meer hopen op is en dat de markt hier wat doorschiet."

Vraag blijft lager

Hij gaat ervan uit dat de vraag naar olie structureel met 5 tot 6 miljoen vaten per dag zal dalen, vergeleken met voor de pandemie. Dat komt volgens hem met name doordat de markt voor intercontinentaal reizen zich pas op z'n vroegst in 2022 herstelt.

Van Cleef verwacht dat we over 2021 uitkomen op een gemiddelde prijs van tussen de 50 tot 52 dollar per vat. Ter vergelijking: in 2019 was dat ruim 64 dollar, en vorig jaar uiteindelijk iets meer dan 43 dollar.

Lees meer over
ShellBPTotalExxon MobilChevronSinopecOlieOlieprijsOvernameFusiesCoronavaccin