Veel reacties

Kabinet stelt nieuwe pensioenwet met een jaar uit

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPKabinet stelt nieuwe pensioenwet met een jaar uit
RTL

Het kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan gepland. Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken meldt dit aan de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel is eerder dit jaar 'in consultatie' gegaan, waarbij het kabinet vraagt om kritiek en suggesties van betrokken partijen. Daar zijn veel reacties op gekomen, die een 'goede weging' vragen, verklaart Koolmees de vertraging.

Inwerkingtreding ook verschoven

Werkgevers, werknemers en pensioenfondsen krijgen na inwerkingtreding van de wet vier jaar de tijd om over te stappen op het nieuwe stelsel. Deze deadline wordt ook met een jaar opgeschoven, naar 1 januari 2027.

Het kabinet hoopt desondanks, net als werkgeversorganisaties en de vakbonden, om 'zo veel als mogelijk' al begin 2026 over te stappen op het nieuwe stelsel.

Soepeler regels voor fondsen op weg naar nieuw pensioenstelsel
Lees ook

Soepeler regels voor fondsen op weg naar nieuw pensioenstelsel

Tweede Kamer neemt meer tijd

Maar voordat de Tweede en Eerste Kamer de nieuwe wet behandelen, laat een hele trits organisaties er eerst nog zijn licht over schijnen, waaronder de Autoriteit Financiële Markten, de Belastingdienst en het College voor de Rechten van de Mens.

De Tweede Kamer heeft bovendien aangegeven dat ze juist meer tijd wil nemen om wetten te behandelen. Zeker ingewikkelde wetten, zoals de pensioenwet. Het kabinet dient het wetsvoorstel naar verwachting pas begin volgend jaar in bij de Tweede Kamer.

In de zomer van 2020 bereikten werkgevers en vakbonden een definitief akkoord over de hervorming van het pensioenstelsel. 

Geen dekkingsgraden meer

Om het stelsel op termijn betaalbaar te houden, worden de uitkeringen meer afhankelijk gemaakt van de financiële prestaties van de pensioenfondsen. Dat betekent dat de pensioenen bij tegenspoed sneller moeten worden gekort, maar in betere tijden ook sneller weer kunnen stijgen.

Dat betekent ook dat er geen gebruik meer zal worden gemaakt van rekenrente en dekkingsgraden. Er wordt wel een aantal schokbrekers ingebouwd om te voorkomen dat crises zoals de huidige ineens tot grote pensioenkortingen leiden. Zo komt er een zogenoemde solidariteitsreserve om economische schokken op te vangen.

Reacties sociale partners

Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een 'hard gelag' voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen.

Seniorenorganisaties als ANBO en de Koepel Gepensioneerden begrijpen het besluit tot uitstel. "Want zorgvuldigheid gaat voor snelheid." Maar ze vinden het een slechte zaak dat met dit uitstel de onzekerheid, zeker ook onder gepensioneerden, nog verder toeneemt.

Lees meer over
Wouter KoolmeesPensioenakkoordPensioenen