CO2-uitstoot

Milieudefensie nagelt tien grote bedrijven aan schandpaal

Door RTL Z··Aangepast:
© Floor Mertens / MilieudefensieMilieudefensie nagelt tien grote bedrijven aan schandpaal
RTL

Een ambitieuzer klimaatbeleid en het tegengaan van vervuiling moet de rode draad worden in een nieuw regeerakkoord, vindt Milieudefensie. Om de eis kracht bij te zetten, voert de organisatie actie bij tien grote vervuilers. 

Behalve Shell krijgen ook chemiebedrijven Nobian, Chemelot en Yara Sluiskil bezoek van actievoerders, net als energiebedrijf RWE, Lelystad Airport en staalfabrikant Tata Steel. De milieuclub hangt verder de metershoge posters ook op bij vleesverwerker Vion, zuivelfabrikant Friesland Campina en gasbedrijf NAM. 

Opruimen eigen vervuiling

"Zet het klimaat op één en zorg dat bedrijven meebetalen aan het opruimen van hun eigen vervuiling", zegt Willem Wiskerke van Milieudefensie. De grote vervuilers betalen op dit moment alleen CO2-heffing voor het gedeelte van hun uitstoot dat omlaag moet, aldus Wiskerke. 

Milieudefensie klaagt over ING vanwege financiering productie palmolie
Lees ook

Milieudefensie klaagt over ING vanwege financiering productie palmolie

Daarbovenop betalen zij volgens de milieuorganisatie niet mee aan de maatregelen om de uitstoot te verlagen. Om de subsidiepot hiervoor te vullen wordt de ODE gebruikt. Deze belasting, voluit Opslag Duurzame Energie genaamd, wordt voor het grootste gedeelte opgehaald bij het mkb, stelt Miliedefensie op basis van overheidsdocumenten. En dat wringt, want de technieken waar de subsidie naartoe gaat zijn vooral geschikt voor grote bedrijven. 

Heffing verbreden

Dat moet veranderen, vindt Milieudefensie, dat wordt gesteund door tien mkb-belangenorganisaties. Een nieuwe regering zou daarom onder meer een CO2-heffing moeten invoeren die gaat gelden voor iedere ton CO2 die een bedrijf uitstoot. 

Een nieuw kabinet moet wat betreft Milieudefensie sowieso flink aan de bak, het huidig klimaatdoel is niet ambitieus genoeg. Om het klimaatakkoord van Parijs te halen moet de uitstoot van CO2 in 2030 niet met 49 procent gedaald zijn ten opzichte van 1990 maar met 65 procent. 

Na Shell meer bedrijven?

Milieudefensie sleepte Shell onlangs met succes voor de rechter. De oliemaatschappij moet meer doen om de CO2-uitstoot te verminderen dan het bedrijf van plan was. Of de andere bedrijven binnenkort ook een dagvaarding op de deurmat tegemoet kunnen zien, wil Wiskerke nog niet zeggen. 

"We bestuderen de uitspraak van Shell nog en kijken wat dit betekent voor andere bedrijven", vertelt hij. "We willen vooral dat de overheid regels opstelt die voor alle bedrijven gelden, zodat wij geen individuele bedrijven voor de rechter hoeven te dagen." Wat de organisatie gaat doen als dit te lang duurt, daar wil hij niet op vooruitlopen. 

Zo veel mogelijk provincies

De bedrijven waar Milieudefensie zich vandaag meldt, horen overigens niet allemaal in de top 10 van grootste vervuilers van Nederland. Lelystad Airport is bijvoorbeeld nog niet eens in bedrijf.

Om de actie zo breed mogelijk op te zetten, heeft Milieudefensie in zo veel mogelijk provincies de grootste vervuilers gekozen om met een bezoek te vereren, legt Bram van Liere van Milieudefensie uit. Dat er ook provincies niet vertegenwoordigd zijn, zoals Gelderland, komt omdat er daar geen bedrijven zijn die qua vervuiling kunnen wedijveren met grote vervuilers als Tata Steel, voegt hij nog toe. 

Lees meer over
MilieudefensieShellVionFrieslandCampinaLuchtvervuilingMilieuvervuilingCO2-uitstootKlimaatKlimaatakkoordKlimaatakkoord ParijsSubsidie