Steven geeft 1,25 miljoen aan Duitse Groenen: 'Klimaatcrisis is zeer heftig'
Techmiljardair Steven Schuurman doneerde 1,25 miljoen euro aan de Duitse politieke partij De Groenen. Daar hadden ze een paar maanden geleden nog nooit van hem gehoord en krabden ze zich wel even achter hun oren toen hij belde. "Wie is die gozer? Het is die gozer die zich een beetje zorgen maakt."
Het is niet voor het eerst dat Schuurman uit het niets iemand belde met de boodschap dat hij het partijprogramma had gelezen en dat het zo beviel dat hij graag wilde doneren, en flink ook. Eerder dit jaar gebeurde dat bij D66 (1 miljoen) en de Partij voor de Dieren (350.000 euro) en dit keer dus bij De Groenen.
Het is de Duitse partij die volgens Schuurman het meeste wil doen om de klimaatcrisis aan te pakken. En het is hoog tijd dat dit gebeurt, vindt hij. Halve maatregelen neemt de ondernemer niet. De 1,25 miljoen euro die De Groenen bijgeschreven kregen op hun bankrekening is de grootste donatie uit de geschiedenis van de partij.
Eerst maar eens: waarom doe je dit?
"De belangrijkste reden is dat de klimaatcrisis zo snel zulke heftige vormen aanneemt. Dat is inmiddels ook wel duidelijk als je dichtbij huis kijkt: de hevige overstromingen in Duitsland met heel veel doden en ook daarna de overstromingen in België en Nederland."
"Als burger kun je dan je steentje bijdragen Maar uiteindelijk is het aan de politiek om de systeemveranderingen in gang te zetten en te faciliteren. Dat is iets wat mij heel erg aanspreekt in De Groenen. Het is een partij die niet alleen met de vuist op tafel slaat. Het is een groot verschil met de andere Duitse partijen. Met name bij de CDU. Ze ontkennen de klimaatverandering zeker niet, maar het gaat zo langzaam. Ook bij de SPD is er een gebrek aan ambitie. De echte ambitie zit alleen bij De Groenen."
Wat spreekt je zo aan in hun programma?
Schuurman pakt zijn favoriete analogie erbij. "Hoe ik het zie: we zijn met zijn allen op pad en hebben een weerbericht in onze achterzak en dat is slecht. Wat gaan we doen? Koers veranderen en om de storm heen navigeren."
"Wat ik zie in Duitsland is dat De Groenen dat weerbericht echt omarmen en de juiste actie willen ondernemen. Hoe eerder je de koers aanpast hoe beter, hoe langer je wacht, hoe heviger je het roer moet omgooien."
Hoe gaat zo'n donatie? Bel je gewoon op en zeg je: 'Hallo ik heb een zak geld?'
"Ja, eigenlijk wel", zegt Schuurman lachend. De Groenen waren wel verbaasd over zijn telefoontje want het gebeurt niet zo vaak. "Ik ken daar helemaal niemand. Ik ben geen lid van de partij. Ik ben lid van geen enkele politieke partij."
Maar na het programma goed te hebben gelezen vond hij dat het tijd werd om te doneren. "Ik heb gezegd dat ik zeer geïnteresserd ben in het programma. Dan heb je wat gesprekjes en die zijn allemaal gericht op due diligence." Dat is een term die in het bedrijfsleven gebruikt wordt voor het onderzoek dat gedaan wordt voordat je besluit met iemand in zee te gaan.
"In Duitsland is dat allemaal heel professioneel geregeld. Het gaat heel anders dan in Nederland", zegt Schuurman. Een van de grootste verschillen is dat je als donateur direct met naam en toenaam op de website van de Bundestag staat.
Dat is niet iets dat veel donateurs gewend zijn. Vaak gebeurt het anoniem. Vind je het vervelend dat dit gebeurt?
Schuurman vindt het juist goed dat dit zo gaat. "Democratie is een van de hoogste goeden die we hebben in onze maatschappij. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Dus je moet wel uitleggen wat je doet."
Dat vindt Schuurman zo belangrijk dat voordat het geld werd gestort het Duitse financiële dagblad Handelsblatt alvast werd ingelicht. Hij wilde graag zijn verhaal goed kunnen vertellen op het moment dat De Groenen de melding zou maken dat het geld was gestort.
Vonden ze het niet raar? Opeens een Nederlander met een zak geld op de stoep?
"Nee dat is niet zo'n ding. Maar het is zeer ongebruikelijk, iemand die ze niet kennen die zegt: ik vind het degelijk, de juiste prioriteiten worden gesteld, kan ik daar financieel aan bijdragen?"
"Hoe eerder je de koers aanpast hoe beter, hoe langer je wacht, hoe heviger je het roer moet omgooien."
"Het is bijzonder, maar de klimaatcrisis is extreem grensoverschrijdend. Dat weten we in Europa als geen ander. Het is heel erg hevig. In Amerika zijn branden en de andere helft van de wereld staat blank. De kosten gaan door het dak. Als ondernemer ga je dan nu aanpakken in plaats van het te laten doorkabbelen. Over vijf, tien, twintig jaar is de rekening niet meer op te brengen."
"We zijn echt al een aantal maanden in gesprek geweest. Voor mij was het veel makkelijker dan voor hen. Voor mij is het crystal clear waar ik op inschrijf. Het verkiezingsprogramma is duidelijk, de lijsttrekker was duidelijk."
"Haha. Wie is die gozer? Het is die gozer die zich een beetje zorgen maakt!"
"Voor de ontvangende partij is het een ander verhaal. Als politicus moet je nog even afwachten en het bestuur moet er ook achter staan. Ook bij de Nederlandse partijen duurde het even."
Om het even oneerbiedig te zeggen, ze vragen zich af: "Wie is die gek?"
"Haha. Wie is die gozer? Het is die gozer die zich een beetje zorgen maakt!"
Waarom Duitsland?
"Er zijn een paar politieke grootmachten in Europa en Duitsland staat ergens bovenaan dat lijstje. Historisch gezien is de bondskanselier niet alleen in Duitsland belangrijk maar ook in Europa en daarmee ook in de wereld. En dit zijn wel de belangrijkste verkiezingen in de afgelopen jaren."
Lijsttrekker Annalena Baerbock van De Groenen begon extreem hoog in de peilingen en zakte na wat schandaaltjes weer iets weg. Komt je donatie niet te laat?
"Ik kijk eigenlijk niet zo naar peilingen. Ze stonden een tijdje extreem hoog, maar het gebeurt in de laatste paar weken en we hebben natuurlijk nog een kleine drie weken."
"Er zijn allerlei theorieën over timing. Je kan het ook vier dagen voor de verkiezingen doen, maar ik denk dat dit optimaal is."
Denk je ook na over donaties voor andere landen?
Schuurman sluit het niet uit. "Maar de focus ligt niet zozeer op andere politieke zaken", zegt hij. Hij kijkt liever naar andere grote uitdagingen, zoals de energievoorziening. Met alleen wind en zon gaan we het waarschijnlijk niet redden, denkt hij.
"Ik ben met name aan het kijken naar alternatieven voor nucleaire energie, vooral aan de geothermiekant", zegt hij. In de aarde zit gigantisch veel energie opgeslagen in de vorm van warmte. Een oneindige energiebron, zegt Schuurman. "Alleen de technologie om het te gebruiken staat nog in de kinderschoenen."