Olie en gas

Nederland relatief zwaar getroffen bij energieboycot Rusland

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP/ Hollandse Hoogte/ Sabine JoostenNederland relatief zwaar getroffen bij energieboycot Rusland
RTL

Als de toevoer van olie en gas uit Rusland stopt, dan wordt ons land relatief zwaarder geraakt dan veel andere landen. Dat komt ook doordat goederen die we uit andere landen halen dan moeilijker beschikbaar zijn en duurder zullen worden.

Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van de internationale handelssancties tegen Rusland.

Niet alleen Rusland wordt getroffen door de sancties van westerse landen, ook de landen die sancties hebben ingesteld worden geraakt, aldus het CPB.

Kamer wil nog zwaardere sancties tegen Rusland: olieboycot in Europa
Lees ook

Kamer wil nog zwaardere sancties tegen Rusland: olieboycot in Europa

Olie en gas

Dat effect kan nog groter worden als wij geen energie meer uit Rusland willen importeren, of wanneer dat land zelf de kraan dichtdraait. Dan zullen we energie tegen hogere prijzen ergens anders vandaan moeten halen.

Daarnaast zullen de prijzen van andere goederen stijgen, doordat wij via productieketens met andere landen zijn verbonden. Nederland importeert spullen uit andere landen en hun economieën worden in een aantal gevallen harder geraakt als de energietoevoer stokt, aldus het CPB. Het gaat dan om landen uit Oost-Europa.

Onderdelen uit Oost-Europa

Ook kan een tekort aan gas in bijvoorbeeld Slowakije er voor zorgen dat daar minder autobanden kunnen worden geproduceerd, waardoor in Nederland de autoproductie stil kan komen te staan, legt Gerdien Meijerink onderzoeker van het CPB, uit.

Uiteindelijk zullen dus ook consumenten de gevolgen gaan ondervinden. De Nederlandse sectoren die het meest kwetsbaar zijn, zijn die waar auto's en kleding wordt gemaakt, aldus het CPB.

Zelfs als Nederland de toevoer van gas en olie op orde heeft, dan zijn we toch kwetsbaar. Daarom moeten we dit in Europees verband aanpakken, aldus Meijerink.

Effect op langere termijn klein

Op de langere termijn zal het effect van een beperking van de energietoevoer uit Rusland overigens beperkt  zijn, denkt het planbureau. Rusland is namelijk geen grote handelspartner van Nederland, zo is het goed voor rond de 1 procent van onze invoer en zo'n 3 procent van onze uitvoer.

En Nederlandse bedrijven zullen uiteindelijk meer zaken gaan doen met andere landen, aldus het CPB.

Lees meer over
CPBSanctiesOorlog in OekraïneRuslandOekraïneNederland