'Opa's en oma's gezocht'

Corry (71) gaat na oproep vakkenvullen bij Albert Heijn: 'Ook leuk voor sociale contact'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Corry KapteijnCorry (71) gaat na oproep vakkenvullen bij Albert Heijn: 'Ook leuk voor sociale contact'
RTL

Afgelopen vrijdag reageerde Corry Kapteijn op een opvallende vacature van een Albert Heijn-winkel, waar ze op zoek waren naar opa's en oma's om het personeelstekort aan te pakken. Gisteren kreeg ze al een contract. Ze wil twee ochtenden in de week werken, maar niet in dezelfde uren als haar kleinzoon. "Ik begin met vakkenvullen en daarna ga ik misschien wel achter de kassa."

"Opa's en oma's gezocht!" Zo'n vacature kom je niet elke dag tegen. Carmen Driessen is de ondernemer die hem plaatste. Ze heeft twee Albert Heijn-franchisevestigingen. Een in de nieuwe Arnhemse wijk Schuytgraaf en een in Elst. Door opa's en oma's aan het werk te zetten wil ze het personeelstekort aanpakken.

"We kunnen altijd wel mensen gebruiken", zegt Driessen. Omdat het lastig is om op andere wijze genoeg werknemers te krijgen, zette ze afgelopen vrijdag een advertentie in de lokale krant. Ook op Facebook en LinkedIn verscheen de oproep en dat is een groot succes.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Binnen tien minuten kwamen de eerste reacties al binnen en inmiddels zijn het er 'zeker al tientallen'. Gisteren waren de eerste sollicitatiegesprekken, onder meer met Corry, die meteen een contract aangeboden kreeg.

Al zeven jaar met pensioen

"Ik werkte als verpleegkundige, maar ik ben nu al zeven jaar met pensioen", vertelt de 71-jarige Kapteijn. De afgelopen jaren heeft ze een tijd op de kleinkinderen gepast, maar nu die wat groter zijn is dat niet meer nodig.

We werken vaker door na pensioen: 300.000 65-plussers
Lees ook

We werken vaker door na pensioen: 300.000 65-plussers

"Ik heb genoeg hobby's, maar de winter komt eraan en dan heeft de tuin toch minder onderhoud nodig. En in de winter ontmoet je ook minder mensen", zegt ze

Het leek Kapteijn dan ook leuk om wat erbij te doen. Ze sprak erover met haar kleinzoon, die naast zijn school bij de Albert Heijn werkt. Hij vertelde dat het zo moeilijk was om personeel te vinden.

"Toen gooide ik een balletje op: er zijn immers zoveel gepensioneerden die nog wel willen werken." Toevallig was Driessen hier toen ook al mee bezig en van het een kwam het ander.

In onderstaande video zie je hoe het personeelstekort wordt veroorzaakt en wat we eraan kunnen doen: 

Sociale contact

"Het is wel een uitdaging", zegt Kapteijn, maar het is ook het sociale contact dat haar aanspreekt. Ze begint met vakkenvullen, wie weet komt daar straks het werk achter de kassa bij.

Bij het vakkenvullen wordt er overigens wel rekening gehouden met de leeftijd van medewerkers, zegt Driessen. Zo zijn diepvriesvakken voor bijvoorbeeld vis of kip vaak op een hoogte dat je niet hoeft te bukken. En bij het vullen van de schappen met chips, of kruidenrekjes hoef je niet zo zwaar te tillen.

Kapteijn heeft een contract voor tussen de twee en twaalf uur per week. Het liefst werkt ze acht uur, verdeeld over twee ochtenden. Ze gaat het minimumloon voor volwassenen volgens de cao voor het Levensmiddelenbedrijf verdienen. Dat is 11,03 euro bruto per uur.

Veel personeel in supermarkten bestaat uit jongeren, maar Kapteijn denkt dat de combinatie van jong en oud heel goed kan zijn: "In de zorg kan het ook." Ze is zelf gewend om met jongeren om te gaan: "Maar ik ga niet in dezelfde uren werken als mijn kleinzoon, want misschien voelt hij zich dan wel opgelaten."

Wie weet werkt Kapteijn straks wel samen met vriendinnen. "Als het bevalt dan hebben zij misschien ook wel interesse." 

Meer inkomen

"Het is voor het eerst dat ik hoor dat gepensioneerden worden gevraagd", zegt Ronald Dekker, arbeidsmarktdeskundige van TNO, over de wervingsactie van Driessen.

"Maar het past wel bij wat je vaker hoort, namelijk dat bedrijven kampen met een krappe arbeidsmarkt en dat mensen die pensioengerechtigd zijn wat vaker aan het werk gaan, of aan het werk blijven."

'Niet inleveren op AOW'

Als je na je pensioen toch weer gaat werken, dan hoef je niet in te leveren op je AOW, zegt advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers. Je hebt dus wat extra geld in handen. Het kan wel dat je in een hogere belastingschijf terecht komt.

Maar veel pensioengerechtigden die maar een aantal uren in de week gaan werken, zullen dat niet alleen voor het geld doen, maar meer om nog wat om handen te hebben, denkt zij.

'Ook voor werkgever interessant'

Als je puur naar de financiële kant kijkt, dan is het ook voor werkgevers aantrekkelijk als pensioengerechtigde werknemers weer gaan werken, aldus Meijers. 

Er gelden namelijk versoepelde regels, juist om ervoor te zorgen dat ouderen na hun pensioen nog ergens aan de slag gaan.

Zo mag een werkgever veel vaker een arbeidsovereenkomst aanbieden, voordat een contract voor onbepaalde tijd moet worden aangeboden: zes contracten in vier jaar, in plaats van drie contracten in drie jaar. Dat betekent dat werkgevers sneller van iemand afkunnen, als zij dat willen. 

Geen transitievergoeding

Daarbij hoeft er geen transitievergoeding te worden betaald aan werknemers die boven de pensioengerechtigde leeftijd zijn. Een AOW’er hoeft immers niet meer te werken.  

Verder hoef je een AOW-gerechtigde werknemer, als deze arbeidsongeschikt raakt, maar voor een kortere periode loon door te betalen: 13 weken in plaats van twee jaar. Per 1 juli volgend jaar, gaat dat zelfs naar zes weken, verwacht Meijers.  

Ook het re-integratieproces (waarin zieke werknemers het mogelijk gemaakt moet worden om weer te gaan werken) dat werkgevers voor pensioengerechtigde werknemers moeten aanhouden is korter: maar dertien weken.

Tot slot is de opzegtermijn korter: nog maar één maand. Normaal gesproken hangt een opzegtermijn af van de lengte van het dienstverband. Zo is dat bij 20 jaar 4 maanden.

In deze video zie je dat parttimers het personeelstekort kunnen opvullen, maar ze worden ontmoedigd:

Lees meer over
Albert HeijnArbeidsmarktArbeidsparticipatieLink in bioEditie NL Link in bio