Krapte op de arbeidsmarkt: deze werkgever betaalt je studieschuld
Van een tiendaagse vakantie op kosten van de baas tot een flinke bonus. In de strijd om het schaarse personeel halen werkgevers alles uit de kast om werknemers te werven. Het waterschap Aa en Maas heeft sinds januari wel heel lucratieve arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf lost een groot deel van de studieschuld af tot maximaal 15.000 euro.
"Wij lossen jaarlijks een deel van je studieschuld af, voor een periode van maximaal vijf jaar." Het bedrag kan oplopen tot zo'n 15.000 euro bruto als je vijf jaar bij het waterschap blijft werken. "We maken het geld rechtstreeks over naar DUO. Dit bedrag wordt dan automatisch in mindering gebracht op je studieschuld", zo staat bij de vacatures.
Personeel dat al bij het waterschap werkt en een studieschuld heeft, heeft pech, zo zegt Joris Heijen die als personeelsadviseur bij Aa en Maas werkt.
Teruglopend aantal sollicitanten
"Het gaat om personeel dat na 1 januari in dienst is gekomen of komt. Vanwege de enorme concurrentie op de arbeidsmarkt moet je creatief zijn. De vijver waarin we kunnen vissen is klein en het aantal sollicitanten loopt steeds verder terug."
Het idee om de studieschuld af te lossen, komt niet uit eigen koker, geeft Heijen toe. "We hebben het afgekeken van hotelketen Postillion. Die betaalt bovenop het reguliere salaris, per gewerkt uur 2,50 euro aan DUO om te helpen die schuld af te lossen."
Baan met maatschappelijk belang
Op social media wordt positief gereageerd op de actie van het waterschap, maar het is na nog geen twee weken te vroeg om te weten of er ook meer mensen solliciteren. "Het moeten natuurlijk ook nog eens geschikte kandidaten zijn", zo benadrukt Heijen.
"Het is voor ons aftasten of dit werkt en wat voor soort mensen erop aanslaan. Maar ik denk niet dat mensen nu puur vanwege hun studieschuld solliciteren, ze zullen ook wel echt affiniteit met het werk bij het waterschap hebben. Veel mensen die hier werken kiezen bewust voor een baan met een maatschappelijk belang."
Bij het waterschap werken vijfhonderd mensen. Er staan nu acht vacatures open; onder meer voor een technicus, voor een adviseur circulair ontwerpen, een adviseur water en klimaat en voor een medewerker onderhoud en civiele techniek.
Wie de baan krijgt, zit er niet gedwongen vijf jaar aan vast. Ook kan het waterschap eerder van een ongeschikte medewerker af, zegt Heijen. "De studieschuld die er is (tot maximaal 15.000 euro) wordt opgehakt in vijf delen en ieder jaar lossen we een vijfde af. Iemand kan dus ook na een jaar weer vertrekken, er hoeft ook niets terug betaald te worden."
De maatregel kost het waterschap wel handen vol geld. "Maar als we een extern bureau in moeten huren om de vacatures in te vullen, kost het ons ook veel."
Hoge lonen
De vacatures die open staan, zijn goed betaald. Zo verdient een medewerker civiele techniek op jaarbasis 64.000 euro (36 uur per week), aldus de salarisindicatie die bij de vacature staat. En een adviseur water en klimaat kan rekenen op ongeveer 81.000 euro per jaar.
Dat zijn lonen waarbij je ook zelf een studieschuld van 15.000 euro in vijf jaar tijd af moet kunnen lossen, geeft Heijen toe. "Maar het gaat er puur om dat je mensen op een creatieve manier werft."
Belastingdienst
En zit wel een addertje onder het gras. Fiscaal mag het waterschap het geld niet zomaar weggeven. Dat betekent dat de fiscus met een aanslag komt, die de medewerkers zelf moeten betalen.
"De belastingdienst ziet het als loon, je moet er dus loonbelasting over betalen. Daar kunnen wij niets aan doen", zegt Heijen. "Er zijn meerdere manieren om dit te regelen, zo kunnen we het zelf al inhouden en bij DUO dus netto een lager bedrag betalen. Of we storten de volledige 15.000 euro en de medewerker betaalt zelf de aanslag van de Belastingdienst."