Extra kosten, late betaling

Blokverwarmers klagen massaal over afhandeling compensatie

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANPBlokverwarmers klagen massaal over afhandeling compensatie
RTL

Beheerders van Vereniging van Eigenaars (VvE) die veel extra kosten rekenen. Of een vergoeding die pas eind 2024 door een huisbaas wordt uitgekeerd. 700.000 huishoudens met blokverwarming hebben recht op compensatie voor de hoge energiekosten, maar de afwikkeling gaat lang niet altijd goed.

Dat blijkt uit tientallen reacties die RTL Nieuws kreeg nadat bleek dat veel huishoudens toch al lang moeten wachten voordat het geld door de overheid wordt gestort.

Blokverwarmer moet soms jaar wachten op energiecompensatie
Lees ook

Blokverwarmer moet soms jaar wachten op energiecompensatie

Na lang soebatten werd er door de overheid een regeling voor energiecompensatie opgetuigd. Die compensatie kunnen huishoudens niet zelf aanvragen, maar dat wordt gedaan door een VvE of huisbaas. Een VvE heeft die administratie vervolgens vaak weer uitbesteed aan een zogenoemde VvE beheerder.

Uit klachten die RTL ontving, blijkt dat sommige van die beheerders extra kosten in rekening willen brengen voor het optuigen van de energiecompensatie, waar dat volgens de overheid niet mag. De overheid heeft namelijk geregeld dat de aanvragers van de compensatie een onkostenvergoeding krijgen van 8,62 per huishouden en per gas- en/of stroomaansluiting.

'Hoop extra werk'

Munnik VvE Beheer, een organisatie die 500 VvE’s en zo’n 17.000 appartementen vertegenwoordigt, stelt per mail aan bewoners echter dat een percentage van het uit te keren bedrag aan compensatie moet worden afgestaan, omdat het organiseren "een hoop extra werk" kost.

"De partner van de VvE voor energie heeft een aanbieding gestuurd waarbij zij voor 5 procent van het uit te keren bedrag de aanvragen doen namens de VvE, schrijft Munnik VvE Beheer. "Wij kijken als beheerder of we dit voordeliger kunnen realiseren voor onze klanten."

Niet toegestaan

Concreet betekent dit dat als een bewoner 1000 euro aan compensatie ontvangt, de VvE 50 euro daarvan moet aftikken aan de beheerder als vergoeding. Volgens het ministerie is het echter nadrukkelijk niet toegestaan om de compensatie te gebruiken om derden te betalen.

"De tegemoetkoming moet volledig ten goede komen aan de bewoners en de Belastingdienst zal steekproefsgewijs controleren of de ontvangen subsidie juist is verrekend", zo laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten.

"De branche wordt opgezadeld met deze regeling", zegt Jeroen Munnik, directeur van Munnik VvE Beheer die zegt dat collega-bedrijven ook extra kosten rekenen. "Met een vergoeding van 8,62 euro komen we niet uit. Het zou toch raar zijn als we niet betaald worden voor ons werk?"

Volgens René Brinkhuijsen, vicevoorzitter van Vastgoedmanagement Nederland, mogen sommige VvE beheerders extra kosten in rekening brengen aan de VvE voor de administratie rondom de energiecompensatie. Brinkhuijsen was namens de beheerders betrokken bij de onderhandelingen over de compensatieregeling met de overheid.

All-in

"Het ligt aan het door de VvE afgesloten contract. Is er sprake van een all-in tarief dan is deze verrekening bij de prijs inbegrepen, maar als er sprake is van additionele dienstverlening, dan mag je die tegen kostprijs in rekening brengen", zegt hij.

Brinkhuijsen noemt zo’n 25 euro per huishouden hiervoor een redelijk bedrag. Dat bedrag mag bovendien niet ten koste gaan van de compensatie van individuele bewoners.  

"Er zijn helaas ook intermediairs die 7,5 tot 10 procent van het uit te keren compensatiebedrag in rekening brengen. Dat bedrag is veel te hoog en zij verzieken de markt", aldus Brinkhuijsen. "De uitvoering van de regeling mag geen verdienmodel zijn."

Meer klachten

Heel lang wachten op het uitkeren van de compensatie door een beheerder of huisbaas is ook niet de bedoeling, zegt het ministerie. Ook daarover ontving RTL Nieuws veel klachten.

"Mijn compensatie wordt pas verrekend bij de eindafrekening van 2024", zegt een mailer die liever anoniem blijft. "Ik heb er telefonisch over geklaagd en gezegd dat dit niet de bedoeling is, maar dan moest ik maar naar de Geschillencommissie stappen."

"Wat als ik er in juli 2024 niet meer ben, waar blijft mijn geld dan?", zegt een 87-jarige man. Er leven veel mensen onder de armoedegrens, zegt een ander: "Opschieten met die compensatie voor de eindafrekening komt."

Niet pas bij afrekening

Aanvragers van de compensatie zijn verplicht om de ontvanger binnen twee weken na een beschikking te informeren. En verrekenen mag niet pas bij de jaarafrekening, zegt het ministerie.

"Als bewoners bijvoorbeeld maandelijks een voorschot voor hun energiekosten betalen, moet de compensatie hiermee worden verrekend", aldus een woordvoerder.

Lees meer over
EnergieEnergierekening