Rusland verhoogt rente naar 12 procent om val roebel te stuiten
De Russische centrale bank heeft een scherpe renteverhoging doorgevoerd van 3,5 procentpunt. Daarmee wil het de stijgende prijzen tegengaan en de kwakkelende roebel ondersteunen. De waarde van de munt kelderde gisteren tot het laagste niveau sinds de Russische invasie van Oekraïne.
De renteverhoging werd aangekondigd tijdens een noodvergadering van de Russische centrale bank. Door de verhoging staat het belangrijkste rentetarief op 12 procent. Ter vergelijking: het rentetarief van de Europese Centrale Bank staat momenteel op een recordhoogte van 3,75 procent.
Sinds de Russische inval heeft de roebel meer dan 30 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. De Russische economie heeft het moeilijk, en de vooruitzichten zijn onzeker.
Rusland moet meer importeren terwijl het minder goederen exporteert. Vooral de uitvoer van gas en olie is gestokt door de sancties van Westerse landen. Daardoor komt er minder geld binnen en dat levert de Russische begroting een tekort op, schrijft de New York Times.
De export van met name olie kende inderdaad een dip, zegt Ruslandkenner Derk Sauer tegen RTL Z, maar inmiddels hebben China en met name India de rol van het Westen overgenomen als belangrijkste afnemers van deze grondstoffen. Andersom geldt dit ook, zegt Sauer.
"Je moet je goed realiseren dat Rusland vroeger alles importeerde uit het Westen, Europa, Amerika. Maar nu komt vrijwel alles gewoon uit China. De belangrijkste spullen voor hun defensie-industrie, die krijgen ze wel binnen."
En juist voor de oorlogsindustrie is de zwakke roebel juist weer gunstig, stipt hij aan. De oorlog kost heel veel geld. De belangrijkste bron van inkomsten voor Rusland is nog steeds olie en gas. Ondanks de grootspraak van president Vladimir Poetin dat afnemers dit alleen nog in roebels zouden mogen betalen, doen India en China dat de facto gewoon in dollars, aldus Sauer.
Door de zwakke koers van de nationale munt houdt Rusland veel meer roebels over dan het zou doen als de valuta sterk stond, zegt de Ruslandkenner. "Daarmee kunnen ze de pensioenen en salarissen van de ambtenaren betalen, maar ook de defensie-industrie. Het is dus eigenlijk in het belang van de Russische overheid om de roebel zwak te houden."
Russische leiders lijken daar anders over te denken. Die zien de zwakke roebel als een bedreiging voor de sociale stabiliteit waardoor Rusland kwetsbaar lijkt in tijden van oorlog. Maksim Oresjkin, de economische adviseur van president Poetin, zette de centrale bank gisteren onder druk om maatregelen te nemen. Uren na de kritiek van Oresjkin kondigde de centrale bank een noodvergadering aan.
Naast het stutten van de zwakke roebel hoopt de centrale bank met de renteverhoging ook de inflatie in te dammen. Die was gemiddeld 7,1 procent in de afgelopen drie maanden, een stuk hoger dan de 4 procent die het land als richtlijn heeft.
De economische oorlog tegen Rusland is geen Blitzkrieg. Het kan dus goed zijn dat het land de impact van de sancties pas dit jaar gaat voelen, legden we eerder uit: