Bedrijven

50.000 arbeidsmigranten nodig voor werk dat niemand wil doen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP50.000 arbeidsmigranten nodig voor werk dat niemand wil doen
RTL

We hebben meer personeel uit het buitenland nodig voor banen die Nederlanders niet willen of kunnen oppakken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door het personeelstekort in Nederland hebben we alleen al uit de Europese Unie (EU) jaarlijks ruim 50.000 extra mensen nodig, meldt de NOS, die de cijfers opvroeg.

In 2016 telde Nederland al 371.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, waarvan de helft als uitzendkracht werkt, bleek eerder uit SEO Economisch Onderzoek. Samen vervulden deze arbeidsmigranten 514.000 verschillende banen. Dat komt neer op 1 op de 20 banen in Nederland.

Nederland kan niet zonder arbeidsmigranten, vraag blijft toenemen
Lees ook

Nederland kan niet zonder arbeidsmigranten, vraag blijft toenemen

Simpel, routinematig werk

Komende jaren zet die trend door, blijkt uit CBS-cijfers. Verdringing op de arbeidsmarkt is achterhaald, zeggen uitzendbureaus en onderzoekers van SEO.

Het werk dat de migranten doen is namelijk 'vrijwel volledig additioneel' ten opzichte van bestaande werknemers. Ze doen vaak simpel en routinematig productiewerk tegen relatief lage lonen; werk dat maar weinig mensen willen doen.

Meer huisvesting nodig

Nederlandse bedrijven en overheden moeten zelfs hun best doen om aantrekkelijk te zijn. Vooral de slechte en relatief dure slaapplaatsen voor maken ons land minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld Denemarken en Duitsland.

Uitzendbureaus roepen de politiek op om te zorgen voor meer huisvesting voor arbeidsmigranten. Volgens uitzendbrancheorganisatie ABU is er inmiddels een tekort van 100.000 woonplekken voor alle werknemers uit Oost-Europa.

Lees meer over
CBSArbeidsmarktArbeid