Bedrijven

Banken op zoek naar duizenden nieuwe compliance officers

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© GettyBanken op zoek naar duizenden nieuwe compliance officers
RTL

De Nederlandsche Bank is een klopjacht op fraudeurs en criminelen begonnen. Dat gaat DNB niet zelf doen. Nee, de grootbanken moeten zelf aan de bak. De banken kregen een forse tik op de vingers, want dat deden ze de afgelopen jaren niet goed. De komende jaren staan dus in het teken van controleren, doorlichten en opschonen van het klantenbestand, maar daar zijn heel wat nieuwe mensen voor nodig.

De Nederlandse bankenwereld werd de afgelopen maanden opgeschud. ING kreeg een megaboete en ook ABN werd op de vingers getikt omdat ze de zaken niet op orde hebben. Ook Rabobank moet zijn witwasbeleid verbeteren, werd gisteren bekend.

Monsterklus

Banken hebben namelijk een verplichte poortwachterfunctie. Mogelijk frauduleuze transacties moeten opgemerkt, geblokkeerd en doorgegeven worden. Zodat criminelen niet kunnen handelen met bijvoorbeeld terroristen in Syrië.

Als je bedenkt dat er miljarden transacties worden gedaan via miljoenen bankrekeningen, dan snap je meteen wat voor monsterklus dit is. Zeker voor ABN en ING, die al hun klanten moeten doorlichten.

Het werk wordt voornamelijk gedaan door zogenoemde compliance officers. ABN had er al duizend in dienst, maar heeft er vierhonderd extra nodig. Daar trekt de bank bijna 200 miljoen euro voor uit.

Honderden nieuwe medewerkers

"Een deel van die vierhonderd mensen komt over van een ander herstelprogramma, een deel wordt intern en extern geworven. We liggen op schema om dat aantal mensen aan te trekken", reageert woordvoerder Jarco de Swart.

Die groep mensen gaat zich vooral bezighouden met het bedrijfsleven en creditcardbedrijf ICS. De particuliere klanten worden voornamelijk door robots doorgelicht. Maar ook daar verwacht ABN 'enkele honderden medewerkers voor aan te trekken'. Dat doet de bank in het zuiden van het land, waar de arbeidsmarkt gunstiger is.

Bij ING ligt het aantal compliance officers met ruim drieduizend nog een stuk hoger. Die zitten niet alleen in Nederland, maar ook in Polen, Slowakije en op de Filipijnen. Er wordt niet alleen intern gezocht, maar ook extern.

Alle ABN-klanten worden doorgelicht: hoe gaat de bank dat doen?
Lees ook

Alle ABN-klanten worden doorgelicht: hoe gaat de bank dat doen?

Ervaren krachten lastiger te vinden

De Rabobank hoeft niet alle klanten opnieuw door te lichten, maar moet zijn witwasbeleid wel verbeteren. Daarvoor zijn ook extra medewerkers nodig. Maar net als ABN geeft de bank aan het niet heel lastig te vinden om aan voldoende personeel te komen.

Jong personeel is er voldoende, maar oudere werknemers met veel ervaring zijn lastiger te vinden. Terwijl zij de jongeren moeten opleiden. Zeker omdat er ook veel compliance officers komen vanuit andere functies binnen de Rabobank.

Nieuwe poortwachter

"Bijvoorbeeld accountmanagers die dit werk zijn gaan doen", legt Eiso Bos uit, die verantwoordelijk is voor het controleren van klanten. Dat zijn dan bijvoorbeeld mensen die op een kleiner kantoor van de Rabobank werkten dat niet meer bestaat.

Omdat die kantoren er niet meer zijn, is de rol van poortwachter veranderd. "Dit werk was er eigenlijk altijd al. Vroeger kende je de klant bijna persoonlijk." Door met name internetbankieren is dat veranderd.

Complex vak

De Rabobank deelt klanten in in drie risicocategorieën: laag, midden en hoog. Een gewone particuliere klant die spaart en een hypotheek heeft, zal niet snel in een hoge categorie komen.

Dat is eerder iets voor grote bedrijven met een lastige structuur, die wereldwijd klanten hebben. Daar zit ook de moeilijkheid van het compliance vak. "Dit is een complex vak. Je hebt te maken met een enorme diversiteit van sectoren, die je moet doorgronden. De enorme bak aan wet- en regelgeving en fiscaliteit moet je kennen", vertelt Bos.

Spannende wereld

Toch zet ook Rabobank steeds meer robots in, die al veel voorwerk doen. Die verzamelen de data van klanten en maken ook een analyse van het betalingsverkeer. Afwijkingen komen vanzelf naar boven. Die worden wel voornamelijk met de hand geanalyseerd, al wordt er ook steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet.

"Het is intellectueel interessant werk. Je stuit op dingen die niet deugen. Je vindt dingen die andere niet gevonden hebben." Spannend werk dus, een soort rechercheur, erkent Bos. "Dat spreekt mensen aan."

Lees meer over
RabobankING BankABN AMRODNBCriminaliteitFinancieel StelselWitwassenArbeidPersoneelsbeleid