Bedrijven

Amsterdam wisselt na 102 jaar van huisbankier: van ING naar Rabobank

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© ANPAmsterdam wisselt na 102 jaar van huisbankier: van ING naar Rabobank
RTL

Amsterdam zegt de samenwerking met ING als huisbankier op, en haalt Rabobank binnen. De samenwerking tussen Amsterdam en Rabobank begint volgend jaar voor een periode van minstens tien jaar.

ING is meer dan honderd jaar huisbankier van Amsterdam geweest, sinds 1917. Sinds dat jaar werkte Amsterdam met GemeenteGiro Amsterdam, dat later via verschillende fusies en overnames onderdeel werd van ING bank. 

Miljoenen transacties

Als huisbankier regelde ING miljoenen transacties voor de hoofdstad. Het gaat dan om de inning van belastingen, maar ook om uitbetaling van leveranciers. De gemeente heeft flink wat rekeningen bij de huisbankier. 

Amsterdam waarschuwde ING vorig jaar al dat de bank de rol van huisbankier kon verliezen. Er waren meerdere punten die golden als doorn in het oog van het stadsbestuur en de gemeenteraad. Daarom werd er in september 2018 vervroegd een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. 

ING schikt zaak over witwaspraktijken en betaalt 775 miljoen euro
Lees ook

ING schikt zaak over witwaspraktijken en betaalt 775 miljoen euro

Flinke imagoschade

De grote witwasschikking van 775 miljoen euro die de bank vorig jaar trof met het OM was een van die pijnpunten. Het vertrouwen in de bank liep daardoor schade op. De gemeenteraad viel ook over de geplande salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers, en waarschuwde op zoek te gaan naar een nieuwe bankier als die verhoging niet teruggedraaid zou worden. 

Ook verschillende investeringen in onder meer de palmolie-industrie zorgden voor discussie. Toenmalig wethouder Udo Kock zei al dat in de aanbesteding specifiek gelet zou worden op hoe een bank omgaat met wet- en regelgeving. 

Het was al snel duidelijk dat kleinere banken een partij als Amsterdam niet zouden kunnen bedienen. Amsterdam heeft dit jaar een begroting van 5,553 miljard euro. Dan blijven alleen de grote banken over. 

Rabobank scoort beste

Rabobank scoorde het beste in de aanbesteding, op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarnaast scoort de bank goed op integriteit en naleving van de regels, aldus Victor Everhardt, wethouder van financiën. 

De bank heeft ook toegezegd geld te steken in investeringen rond arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en andere sociale kwesties in de stad. 

Huisbankier van de overheid, maar volgend jaar ook nog? 

ING is momenteel ook de huisbankier van het Rijk. De bank is via vier contracten verantwoordelijk voor het betalingsverkeer en uitgaande creditcardbetalingen van de overheid. Toen die contracten tussen 2014 en 2017 werden gesloten, voldeed ING aan alle regels van de aanbestedingsprocedures

Het contract zomaar opzeggen na de schikking was niet mogelijk, al vroegen sommige partijen daar wel om. Na de witwasaffaire en de daaropvolgende schikking waarschuwde minister Wopke Hoekstra van Financiën al dat hij de bestaande overeenkomst niet wilde verlengen. 

In plaats daarvan wordt het contract opnieuw aanbesteed. In die procedure zullen strengere voorwaarden worden gesteld. 

ING behoudt fiscus als klant

De positie van ING stond ook ter discussie bij het verlengen van het contract met de Belastingdienst, waar de bank het betalingsverkeer voor regelt. Daar mocht ING wel blijven. De bank mag tot zeker 2024 de circa 262 miljoen transacties per jaar blijven verzorgen.

In oktober zei minister Hoekstra dat er al een aantal grote verandertrajecten lopen, en dat nog zo'n grote verandering te veel van het goede zou worden. 

Lees meer over
Ralph HamersING BankAmsterdam