Shell en ExxonMobil eisen meer geld om te stoppen met gaswinning
Oliebedrijven Shell en ExxonMobil eisen meer geld van de Nederlandse staat om versneld te stoppen met de gaswinning in Groningen. Omdat de onderhandelende partijen er niet uit komen, wordt een arbitragezaak gestart.
De twee oliebedrijven willen meer geld van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar minister Eric Wiebes vindt een aanvullende vergoeding niet op z'n plaats. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.
De stap naar het arbitragehof, een onafhankelijk instituut waar bedrijven en instanties onderling hun meningsverschillen buiten de rechtszaak kunnen uitvechten, is daardoor onvermijdelijk geworden.
Voorschot 90 miljoen
De twee bedrijven kregen in december al een voorschot van 90 miljoen euro. De Algemene Rekenkamer uitte onlangs felle kritiek op dat bedrag, omdat niet goed is afgesproken wat de bedrijven in ruil daarvoor moeten doen.
Dat voorschot kwam er nadat minister Wiebes in de herfst van vorig jaar besloot om de gaskraan in Groningen sneller dan gepland dicht te draaien. De oliebedrijven wilden daarvoor extra gecompenseerd worden, de partijen hadden als streefdatum om voor 31 maart klaar te zijn met onderhandelen.
Die deadline werd niet gehaald, en ook in de bijna twee maanden extra is het niet gelukt om wel een deal te sluiten.
Marktprijzen
Er is onenigheid over twee zaken. Allereerst over het gas dat de twee bedrijven door het besluit van Wiebes niet meer kunnen winnen en dus een vergoeding voor willen. Shell en Exxon willen een 'marktconforme vergoeding', het ministerie vindt dat de twee bedrijven al genoeg compensatie krijgen voor wat zij niet meer mogen winnen.
Daarnaast is de gasopslag van de NAM, waar Shell en ExxonMobil samen eigenaar van zijn, bij Norg een struikelblok. Deze gasopslag zal langer dan gepland gebruikt worden, de twee kampen zijn het alleen niet eens wie er opdraait voor de kosten. De gasopslag is nodig om de gaskraan dicht te kunnen draaien zonder dat daarmee de leveringszekerheid in gevaar komt in het geval van bijvoorbeeld een koude winter.
Een nog in te stellen arbitragepanel zal hier uitspraak over doen. Wie er in dit panel komen en hoe lang dat proces mag duren wordt nog vastgelegd in een apart contract.
Onafhankelijke deskundigen
De arbitrage biedt volgens Shell de mogelijkheid om de ingewikkelde afspraken uit het verleden door een onafhankelijke derde partij te laten toetsen, laat woordvoerder Tim Kezer aan RTL Z weten. Het bedrijf zal zich bij de uitkomst van dat proces neerleggen, voegt hij toe.