Unilever wordt een Brits bedrijf maar blijft actief in Nederland
Unilever wordt een Brits bedrijf. Het voedings- en levensmiddelenconcern bestaat nu nog uit een Nederlandse en Britse tak, maar de Nederlandse NV gaat op in het Britse bedrijf.
Daarmee komt er een eind aan het systeem waarbij Unilever op papier uit twee bedrijven bestond en twee hoofdvestigingen had. Dat wordt nu een Brits bedrijf, dat in het Verenigd Koninkrijk belasting zal betalen.
Versimpelen was een wens
Het bedrijf neemt het besluit na anderhalf jaar onderzoek. Het heeft geen gevolgen voor de activiteiten, productielocaties of personeel in het Verenigd Koninkrijk of Nederland.
Het hoofdkantoor van de voedseltak blijft in Rotterdam, de hoofdkantoren van de huishoudmiddelen- en verzorgingsdivisies blijven in Londen, stelt Unilever in een persbericht. In Nederland werken zo’n 2500 mensen, in het Verenigd Koninkrijk 6000.
Het versimpelen van de bedrijfstructuur is een proces waar Unilever al jaren mee bezig is. Het bedrijf neemt de stap onder andere om makkelijker overnames te doen.
Als het overnames wil betalen met eigen aandelen moest dat vaak met aandelen van de Britse tak en aandelen van de Nederlandse tak. Het is makkelijker om dat soort transacties te doen aandelen van één bedrijf.
Notering aan de AEX
Aandeelhouders van het bedrijf krijgen voor ieder aandeel in Unilever NV een aandeel Unilever PLC terug. In eerste instantie krijgt het bedrijf een beursnotering in Londen, de FTSE-index. Het bedrijf wil ook een notering aan de AEX, het gaat daarvoor een aanvraag indienen bij beursbedrijf Euronext.
Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks
Afsplitsing in Nederland
Het bedrijf heeft dit besluit van te voren ook gedeeld met de Nederlandse overheid, om die gerust te stellen dat Unilever's positie in Nederland niet zal veranderen. De activiteiten die vanuit Nederland worden aangestuurd zijn goed voor 40 procent van de omzet van het hele bedrijf.
Als Unilever ooit besluit om de voedings- en drankentak af te splitsen en naar de beurs te brengen, dan zal dit in Nederland gebeuren, heeft het bedrijf op verzoek van de overheid beloofd.
Teleurstelling kabinet
Het besluit is een teleurstelling voor het kabinet, reageert minister Eric Wiebes van Economische Zaken. "Ik betreur dit voornemen, maar het komt niet als verrassing. Banen en activiteiten blijven in Nederland, dat is positief", laat hij weten.
Hij is optimistisch dat het bedrijf de voedsel- en drankendivisie hier verder wil versterken."Hiermee wordt onze sterke agrifoodsector nog krachtiger", aldus Wiebes.