Vertrekkers kosten KLM zo'n 175 miljoen euro
Als iedereen die heeft ingetekend op de vrijwillige vertrekregeling van KLM toestemming krijgt om het bedrijf te verlaten, kost dat de luchtvaartmaatschappij zo'n 175 miljoen euro. Per persoon krijgen piloten het meeste geld mee: gemiddeld 2,5 ton.
Ruim 2400 personeelsleden van KLM wachten een reorganisatie niet af en kiezen eieren voor hun geld. De groep grondpersoneel is met 1378 aanmelders het grootst. Als alle aanmelders van deze groep mogen vertrekken, krijgen ze gezamenlijk net geen 100 miljoen euro mee. Dat melden bronnen aan RTL Z.
Relatief hoog salaris
Dit betekent dat het grondpersoneel gemiddeld per persoon 72 duizend euro krijgt. Dat lijkt veel, maar in deze groep zit ook kantoorpersoneel en voor deze werknemers zijn de salarissen relatief hoog. Bovendien hebben vooral personeelsleden ingetekend die ouder zijn en langere dienstverbanden hebben, waardoor vergoedingen op kunnen lopen tot anderhalf jaarsalaris.
Cabinepersoneel werkt vaak deeltijd
Van het cabinepersoneel tekenden 981 werknemers in op de vertrekregeling. Als iedereen in aanmerking komt voor het gebruik ervan, kost dit KLM nog eens ruim 56 miljoen euro. Per persoon gemiddeld 58 duizend euro. Dat lijkt laag, in vergelijking tot het grondpersoneel, maar cabinepersoneel werkt vaak in deeltijd, waardoor de vergoeding per definitie wat lager uitvalt dan bij een volledig dienstverband.
Gezagvoerders krijgen het meest
Spekkoper zijn de piloten, traditioneel de groep waarover de meeste ophef ontstaat als het over salarissen gaat. 77 piloten meldden zich aan, waaronder 67 gezagvoerders van toestellen als de Airbus 330 en Boeings 737, 747-400 en 777. Voor hen tast KLM het diepst in de buidel: zij verdelen net geen 20 miljoen euro en krijgen dus gemiddeld 258 duizend euro per persoon.
Dat bedrag is zo hoog omdat de salarissen relatief hoog zijn, en de vertrekkers relatief oud zijn en lange dienstverbanden hebben. Ook hier kan de vertrekvergoeding oplopen tot anderhalf jaarsalaris.
Kosten onvrijwillig ontslag
Met de 175 miljoen is KLM er dan nog niet. De verwachting is dat na het vrijwillige vertrek van maximaal 2436 personeelsleden nog een niet-vrijwillige ronde volgt van nog eens minimaal 2000 medewerkers.
Vakbonden zullen alles in het werk stellen om een goed sociaal plan uit te onderhandelen. Als dat gelijkwaardig is aan de vrijwillige vertrekregeling, dan is KLM zo nog eens 150 miljoen euro kwijt.
Eind juli verwacht KLM met een contourenplan te komen waarin meer duidelijk wordt over het vervolg. Dit najaar moet de reorganisatie dan zijn beslag krijgen.