Rechtszaak vertraagt onderzoek naar machtsmisbruik Facebook
Een onderzoek van de Europese Commissie naar vermeend machtsmisbruik door Facebook loopt vertraging op door een privacyrechtszaak. Deze keer is het Facebook die de Commissie verwijt zeer gevoelige persoonlijke gegevens van werknemers op te vragen bij het onderzoek. Het sociale medium krijgt gelijk van de rechter.
De Europese Commissie heeft Facebook om allerlei documenten verzocht in het kader van een onderzoek naar misbruik van de marktmacht door de Amerikaanse techreus. In eerdere zaken kreeg onder meer Google hier een grote boete voor.
Facebook verweert zich uiteraard met alle macht tegen het onderzoek en heeft de eerste slag gewonnen, blijkt uit twee besluiten die het Gerecht van het Europese Hof voor Justitie heeft gedeeld met RTL Z.
Verzoek opgeschort
Het Gerecht geeft het bedrijf voor dit moment gelijk. Tot de Europese Commissie commentaar geeft en het Gerecht daarna uitspraak doet, hoeft Facebook de informatie waar de Commissie om vraagt niet te geven.
"Weliswaar is het onvermijdelijk dat de gevraagde informatie privacygevoelige data kan bevatten, maar het is belangrijk dat hier vertrouwelijk mee wordt omgegaan", aldus het Gerecht.
De Commissie wil dat het bedrijf documenten overhandigt met daarin bepaalde termen, zoals 'big question', 'shut down' en 'not good for us'. Als Facebook weigert deze informatie te delen Commissie, dan hangt het bedrijf een boete boven het hoofd van 8 miljoen euro per dag, blijkt uit de documenten van de rechtbank.
2500 termen
In totaal gaat het om zo'n 2500 termen, waarbij volgens Facebook het gevaar bestaat dat ook persoonlijke informatie van medewerkers als bijvangst wordt verstrekt.
"De uitzonderlijk brede vraag van de Commissie betekent dat we ook overwegend irrelevante documenten moeten overhandigen die niets van doen hebben met het onderzoek", aldus Tim Lamb, jurist van het bedrijf op het gebied van mededingingswetgeving. "Dat zou ook gaan om hele gevoelige persoonlijke informatie zoals medische info of financiële gegevens van medewerkers", aldus Lamb in een gemaild statement dat dateert van voor de uitspraak.
Het bedrijf zou hebben voorgesteld dat de Commissie in een beveiligde omgeving, een zogeheten data room, informatie mocht komen inzien, maar dat verzoek is afgewezen, meldt een bron aan Bloomberg.
De Europese Commissie laat weten geen commentaar te hebben op de uitspraak.