Fout in aanvraag

'Veel bedrijven moeten deel NOW-steun terugbetalen aan UWV'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Veel bedrijven moeten deel NOW-steun terugbetalen aan UWV'
RTL

Grotere bedrijven moeten mogelijk een deel of alle steun die ze hebben gekregen om tijdens de coronacrisis het personeel in dienst te houden, terugbetalen. Als blijkt dat ze een foutje hebben gemaakt in de aanvraag, kan ze dat veel geld gaan kosten.

Bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de overheidssteun eerder dit jaar volgens de zogenaamde NOW-regeling, worden mogelijk gedwongen die weer terug te betalen. Daar waarschuwen accountants voor in het FD.

Vooral afzonderlijke onderdelen van grotere concerns kunnen goed fouten hebben gemaakt bij de aanvraag waardoor ze - terwijl ze wel recht hebben op de steun- deze alsnog terug moeten storten. Het gaat daarbij om dochterbedrijven of werkmaatschappijen waarvoor aparte regels bestonden voor de aanvraag. Die regels waren niet altijd even duidelijk.

Dat stellen accountants van PwC en Grant Thornton in de krant. Ze constateren dat ondernemers de regeling verkeerd hebben begrepen en de aanvraag daarmee verkeerd hebben ingevuld. Met als consequentie dat ze moeten terugbetalen.

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging
Lees ook

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

De bekendste grootgebruikers van de NOW-regeling zijn KLM en Booking.

140.000 bedrijven

Met de NOW-regeling konden bedrijven die minstens 20 procent aan omzetverlies hadden geboekt 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. De eerste versie van de regeling, de NOW 1.0, gold drie maanden. Volgens uitkeringsinstantie UWV hebben bijna 140.000 bedrijven gebruikt gemaakt van de regeling. Bij die bedrijven werken in totaal 2,6 miljoen mensen.  

Het UWV keerde daarvoor inmiddels 8 miljard euro uit. De regeling liep tot eind juni. Vooral bedrijven uit de horeca en dienstensector maakten gebruik van de regeling. De bekendste grootgebruikers zijn KLM en Booking.

Voor de periode juli tot en met september is er de regeling NOW 2.0. in het leven geroepen. Daarvan hebben tot nu toe 36.000 bedrijven gebruik gemaakt. De aanvraagperiode voor die regeling loopt tot eind van deze maand.  

Strenge voorwaarden

Er bestonden bij de eerste NOW-regeling aparte regels voor werk- en dochtermaatschappijen omdat de makers van de regeling wilden voorkomen dat er geschuif van personeel binnen een groter concern zou plaatsvinden. 

Werkmaatschappijen konden daarom niet afzonderlijk de subsidie aanvragen. Dat werd na kritiek vanuit werkgevers aangepast. Daar waren wel strenge voorwaarden aan verbonden zoals een concernbreed verbod op bonussen en winstdelingen

Hoe groot het probleem bij de aanvraag van de eerste NOW-regeling is, is niet bekend. Maar de accountant van Grant Thornton zei in het FD dat bij bijna elke aanvrager die hij sprak er geld moet worden terugbetaald.

'Bij bijna elke aanvrager moet worden terugbetaald.'

Niet alleen het maken van fouten bij de aanvraag kan ertoe leiden dat er moet worden terugbetaald. Ook als later blijkt dat de omzetdaling toch niet zo dramatisch was als aanvankelijk werd gemeld, moet de steun (deels) worden terugbetaald.

Als bedrijven met weinig geld in kas worden gedwongen het geld snel terug te betalen kunnen ze volgens de accountants in financiële problemen raken wat zelfs kan leiden tot een faillissement. 

Lees meer over
UWVAir France KLMBooking.comMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidNOWNederland