Brexit-déjà vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU blijft de gemoederen in Brussel en Londen nog wel even bezighouden. De komende weken zijn, opnieuw, cruciaal. De belangrijkste deadlines op een rij.
De eerste deadline lag gisteren, 15 oktober. Althans, die deadline had premier Boris Johnson zich gesteld voor het bereiken van een handelsdeal met de EU. Die handelsdeal vervangt de Europese regels die gelden tot en met 31 december, als de overgangsfase afloopt.
Geen deal op 15 oktober, ook best, dreigde Johnson op 7 september. Dan gaan we op 1 januari over op de handelsregels die gelden voor alle leden van wereldhandelsorganisatie WTO, aldus de Britse premier. Ferme taal, maar de onderhandelingen gaan volgende week toch gewoon weer verder.
Wat de Europese leiders betreft ligt het initiatief nu dan ook in de Britse hoofdstad, zei premier Mark Rutte vannacht. De onderhandelingen zitten in een impasse en het is aan de Britten om de EU tegemoet te komen, vindt hij.
Johnson dreigt
Maar Johnson kaatst de bal vandaag vakkundig terug naar de Europese Unie. Hij denkt niet dat het nog gaat lukken om een deal te sluiten, volgens hem weigert Europa om 'serieus te onderhandelen'. "Het is duidelijk dat na 45 jaar lidmaatschap de EU niet bereid is om ons dezelfde voorwaarden te geven als Canada", zegt hij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wie er ook buigt, dat zal in de komende twee weken moeten gebeuren. Anders is er niet genoeg tijd om het akkoord tot in de puntjes uit te werken en alle overleggremia hun goedkeuring te laten geven.
Allereerst is de Europese Raad aan zet, waar alle EU-landen in vertegenwoordigd zijn. Die moet de deal die hoofdonderhandelaar Michel Barnier heeft binnengehaald namens de Commissie goedkeuren, als er een deal komt.
Parlementen
Als dit is gelukt, moet het handelsverdrag nog worden goedgekeurd in het Europees en het Britse parlement.
De Europarlementariërs hebben als uiterste datum om te stemmen 26 november gesteld. Dat is nodig om de stemming goed voor te kunnen bereiden. Europarlementariër Kati Piri (PvdA) noemt in het AD 31 oktober daarom als deadline voor het bereiken van een deal.
In het parlement zal de deal eerst door de handelscommissie worden beoordeeld. Deze commissie stemt voor of tegen én schrijft een rapport. Dat dient als stemadvies voor als het gehele parlement erover stemt. Dat zou in theorie ook nog later kunnen, tussen 14 en 17 december staan er ook nog plenaire vergaderingen gepland.
Lidstaten
Uiteindelijk moeten ook de nationale parlementen van de EU-staten hun goedkeuring geven, maar dat hoeft niet per se dit jaar. De toestemming is alleen nodig voor onderdelen van het akkoord waar de Commissie geen onderhandelmandaat voor heeft.
Dat geldt bijvoorbeeld voor regels over wat er gebeurt als de EU en het VK een handelsgeschil hebben waar ze niet uitkomen. Voor afspraken die hierover worden gemaakt, moeten de lidstaten nog afzonderlijk goedkeuring geven. De delen van de handelsdeal waar de Commissie wel mandaat voor heeft, zoals handelstarieven, treden al wel in werking.