'Niet tegen elke prijs'

Opnieuw brexit-deadline gemist: Rutte roept Britten op tot 'beweging'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOpnieuw brexit-deadline gemist: Rutte roept Britten op tot 'beweging'
RTL

Opnieuw is een deadline in de brexit-onderhandelingen niet gehaald. De Britse premier Johnson had 15 oktober gesteld als deadline, maar dat is niet gelukt. De Britse regering moet in beweging komen in de onderhandelingen met de Europese Unie, vindt premier Rutte.

Voor het einde van dit jaar moet er een nieuwe handelsdeal liggen. "Het is in ieders belang dat er een deal komt, maar niet tegen elke prijs", zei premier Rutte bij de EU-top in Brussel.

Dat de 15-oktober-deadline is gemist, vindt premier Rutte geen probleem. De premier is naar eigen zeggen geen 'datum-fetisjist'.

Drie heikele punten

Belangrijke struikelblokken zijn de regels voor staatssteun, het toezicht op het naleven van de afspraken en de toegang tot de Britse viswateren voor vissers uit de EU. De Britten en de EU beschuldigen elkaar ervan geen concessies te willen doen.

Onzekerheid bij Nederlandse vissers door brexit: 'Toekomst op spel'
Lees ook

Onzekerheid bij Nederlandse vissers door brexit: 'Toekomst op spel'

De Britten hadden gehoopt op een signaal van de EU in Brussel. De Britse hoofdonderhandelaar David Frost mort, omdat in zijn ogen de EU vindt dat 'alle toekomstige stappen van het Verenigd Koninkrijk moeten komen'. Dat is 'een ongebruikelijke manier om te onderhandelen', twittert de Britse minister.

Vrees aan Europese zijde

Aan Europese zijde wordt gevreesd dat de Britten zoeken naar een mogelijkheid om de onderhandelingen te laten mislukken. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei dat hij juist intensief wil verder onderhandelen de komende twee of drie weken.

De EU blijft inzetten op een akkoord. Barnier zei Frost vrijdag te spreken en dan te zullen voorstellen maandag met zijn team naar Londen te komen om een week lang verder te werken aan een akkoord.

De Britse premier Johnson reageert later vandaag op de ontwikkelingen.

Lees meer over
Europese UnieBrexitGroot-Brittannië