Verzwakte concurrentiepositie

Onderzoek: Nederland na VK hardst geraakt bij gebrekkige brexithandelsdeal

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoOnderzoek: Nederland na VK hardst geraakt bij gebrekkige brexithandelsdeal
RTL

Na het Verenigd Koninkrijk is Nederland de grootste verliezer als de onderhandelingen mislukken over een handelsdeal tussen de Britten en de Europese Unie. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na een onderzoek met universiteiten in Rotterdam, Birmingham en Sheffield.

Vanaf vandaag wordt er bijna non-stop verder onderhandeld over een handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voor na 31 december.

De gesprekken liepen vorige week vast, maar gaan weer verder na wat telefoontjes tussen hoofdonderhandelaar Michel Barnier (EU) en David Frost (VK). 

Brussel en Londen niet op één lijn over mogelijke handelsdeal
Lees ook

Brussel en Londen niet op één lijn over mogelijke handelsdeal

Als de gesprekken geen resultaat opleveren zijn vooral de Britten daar de dupe van, blijkt uit het onderzoek. Britse regio's en bedrijfstakken zullen harder geraakt dan Europese regio's en bedrijven. Dat komt doordat Britse bedrijven meer vervlochten zijn met industrieën op het Europese vasteland dan andersom.

Bierblikjes

De onderzoekers leggen het mogelijke effect uit aan de hand van bierfabrikanten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland die voor het staal voor hun bierblikjes zijn aangewezen op een Britse of een Nederlandse fabrikant. 

Stel nu dat er Britse importtarieven komen op staal vanuit Europa. De Britse brouwer is nu overgeleverd aan de Britse staalfabrikant, want het staal uit Nederland wordt flink duurder.

De concurrentiepositie ten opzichte van de Duitse en Nederlandse brouwers wordt hierdoor verzwakt. Die hebben meer mogelijkheden om een andere staalleverancier te zoeken.

Die luxe hebben bedrijven die naar het VK exporteren niet. En dat kan vooral voor Nederlandse bedrijven grote gevolgen hebben. Boeren uit Zeeland en Flevoland exporteren veel naar de Britten. Importheffingen maken hun producten duurder en hierdoor verzwakt hun concurrentiepositie ten opzichte van andere Europese boeren. 

Ook de chemische industrie in Zeeland en Zuid-Holland wordt geraakt, aldus het onderzoek. De laatstgenoemde provincie voelt een vertrek zonder goede handelsafspraken sowieso door de aanwezigheid van de Rotterdamse haven.

Handels- en transportbedrijven zullen ook problemen krijgen, bijvoorbeeld als er grenscontroles komen voor vervoer van goederen naar Britse havens.

Brexiteers hardst geraakt

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is verder dat Britse regio's waar gestemd is vóór een brexit volgens de onderzoekers het hardst geraakt zullen worden door de brexit. Wat voor soort deal het wordt, maak daarbij eigenlijk niet zoveel uit, concluderen zij. 

Omgekeerd geldt dat in de regio's waar tegen brexit is gestemd, de economie er goed voorstaat en wel tegen een stootje kan. De brexit zal hierdoor naar verwachting de verschillen tussen Britse regio's ten opzichte van elkaar alleen maar vergroten. 

Lees meer over
Michel BarnierPlanbureau voor de LeefomgevingBrexitZ link in bio