50 procent kans

'Harde brexit scheelt Nederland 4,8 miljard euro aan export'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Getty'Harde brexit scheelt Nederland 4,8 miljard euro aan export'
RTL

Mogelijk komt het op het laatste moment tot een compromis tussen de EU en het VK over een handelsdeal. Bij kredietverzekeraar Euler Hermes schatten ze die kans op bijna 50 procent. Maar als het niet zover komt, dan wordt de Nederlandse export keihard getroffen.

Een harde brexit, dus zonder handelsdeal, zou Nederland veel geld gaan kosten, zegt Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland. Het zal ons land 10,5 procent van de huidige export naar het VK kunnen schelen, oftewel 4,8 miljard euro.

Ook Duitsland en Frankrijk zullen worden getroffen, maar uitgedrukt in harde euro's zal Nederland na Duitsland het meest lijden, aldus Geeroms.

Brexit-déjà vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal
Lees ook

Brexit-déjà vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal

Logistiek

Vooral bedrijven die actief zijn in machinebouw, elektrische apparatuur, chemie en minerale producten, textiel en transportmiddelen zullen worden geraakt, denkt hij.

Daarbij gaat het ook om onder meer de verstoring van de logistiek. "Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat. Door de coronacrisis hebben ze nu andere zorgen aan hun hoofd."

Ongelijk speelveld

Bij een zogeheten no deal-brexit gaat de hele export naar het VK op de schop, stelt Euler Hermes. Niet alleen zijn er nieuwe afspraken nodig voor het transport over de weg, door de lucht en over zee, maar er ontstaat ook een ongelijk speelveld, zegt Geeroms.

Hij is bang voor oneerlijke concurrentie als er voor bedrijven in het VK mogelijk minder strenge regels op het gebied van arbeid, milieu, staatssteun en belastingbeleid zullen gaan gelden.

Ook pijn bij zachte brexit

Geeroms vreest bij een harde brexit een moeizame overbruggingsperiode waarin per sector eindeloze onderhandelingen gevoerd zullen worden.

Ook bij een zachte brexit zal de Nederlandse export overigens ook worden getroffen. Dan kan onze export naar het VK bijna 2,6 miljard euro lager uitvallen, voorspelt Euler Hermes. 

Vooral Britten lijden

Voor de Britten zal een harde brexit eveneens pijnlijk zijn. De economie zal volgend jaar dan 4,8 procent krimpen, de Britse export zal 15 procent dalen en de inflatie zal minstens een half jaar meer dan 5 procent zijn.

Die hogere prijzen waar inwoners en bedrijven in het VK mee te maken zullen krijgen komen door invoerheffingen. Andere invoerbelemmeringen zoals hogere administratieve- en transportkosten en een waardedaling van het pond met 10 procent.

Als er wel een deal komt, dan zal de economie in het VK in 2021 met 2,5 procent kunnen groeien.

Lees meer over
Euler HermesBrexitExportGroot-Brittannië