Wisselende werktijden

Albert Heijn opent miniwinkels in kantoorpanden

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© Albert Heijn, Rob van EschAlbert Heijn opent miniwinkels in kantoorpanden
RTL

Voor Albert Heijn-producten hoeven sommige werknemers binnenkort hun werkplek niet meer te verlaten. De grootgrutter plaatst in 2021 minimaal 100 onbemande minisupermarkten in bedrijfspanden.

Dat doet Albert Heijn samen met Selecta, een Zwitsers bedrijf dat koffiemachines, waterkoelers en onbemande minisupermarkten plaatst bij bedrijven. Selecta had al zogenoemde 'Grab & Go micromarkets' met de naam Foodie's, twintig daarvan worden volgend kwartaal als eerste omgebouwd tot AH to go's.

Zo ziet zo'n onbemande supermarkt eruit.© Albert Heijn, Rob van Esch
Zo ziet zo'n onbemande supermarkt eruit.

24/7 boodschappen kopen

Het Nederlandse hoofdkantoor van kunststoffabrikant Renolit in Enkhuizen heeft bijvoorbeeld zo'n Foodie's. Daar vinden ze zo’n minisupermarkt handiger dan een bedrijfskantine, omdat medewerkers 24 uur, 7 dagen per week in ploegendiensten werken. Met zo'n supermarktje op locatie kunnen ze ieder moment van de dag eten en drinken kopen.

Ondertussen kampen cateringbedrijven met fors gedaalde omzetten nu veel mensen nog altijd zoveel mogelijk thuiswerken. Albert Heijn en Selecta hopen met hun nieuwe concept juist in te spelen op de veranderingen.

Vervanging van de kantine

"Werknemers zijn vaker op wisselende tijden op kantoor, dus zullen ook de tijdstippen waarop ze eten en drinken meer variëren", zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh van Albert Heijn.

De onbemande minisupermarkten kunnen dus de bedrijfskantine vervangen, maar dat hoeft niet. Ze kunnen ook op een locatie in een bedrijfspand komen waar mensen niet zo makkelijk weg kunnen, zoals een productievloer. Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd vestigingen van Foodie's in Europa.

Eén muur

Volgens de woordvoerder van Albert Heijn zijn de onbemande supermarktjes ook heel geschikt voor universiteiten en ziekenhuizen. Sinds vorig jaar is er bijvoorbeeld al een volledig onbemande AH to go op de OK-afdeling van het ErasmusMC, voor ziekenhuispersoneel dat in de buurt van operatiekamers moet blijven.

De woordvoerder vertelt dat AH to go vaker samenwerkt met partners om uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan de minisupermarkten op NS-treinstations, bij BP-tanklocaties en de samenwerking met cateringbedrijf Albron. Er zijn nu 87 van zulke to go-winkels. Dat zijn volledige AH to go’s, vaak met personeel en soms alleen met een paar zelfscankassa's.

Aspeslagh: "Het verschil met de winkeltjes die we bouwen met Selecta, is dat het echt heel kleine versies zijn. Meestal gaat het om één muur met schaprekken, coolers en een zelfscankassa."

Zelfde prijs

Wat is er te krijgen in de minisupermarkt? "Eigenlijk alles voor ontbijt, lunch, tussendoor en diner", zegt de woordvoerder van Selecta. "Het gaat om producten die je meteen kunt eten of drinken, zoals verse koffie, salades, fruit en wraps."

Die producten kosten trouwens evenveel als bij normale AH to go. De twee bedrijven verwachten samen het concept flink uit te breiden in de toekomst. Volgens de woordvoerders 'zijn er al gesprekken gaande', maar mogen ze nog geen namen noemen.

Lees meer over
Albert HeijnAhold Delhaize